• Del siden med andre

Hvad er epilepsi?

Epilepsi er en samlebetegnelse for mange forskellige sygdomstilstande. De har det tilfælles, at der kommer anfald på grund af en pludselig, forbigående forstyrrelse i en større eller mindre del af hjernens celler.

Film, hvor overlæger fortæller om epilepsi, anfald og behandling

Hver dag får ca. 12 danskere i gennemsnit konstateret epilepsi - og hver tredje bliver ikke anfaldsfri. Alle kan få epilepsi, men de fleste får det enten som børn eller som ældre.

I alt har ca. 50.000 danskere epilepsi. 60-65% er anfaldsfri ved hjælp af medicin, men ca. 30 % må leve med anfald resten af livet.

Film om epilepsi og epilepsianfald

Specialsykehuset for epilepsi i Norge har lavet denne 20 minutters film, hvor der fortælles som epilepsi, vises 11 forskellige slags anfald og viser førstehjælp ved krampeanfald. Filmen er på norsk.

Se hele den norske filmen om epilepsi og epilepsianfald her.

På deres Sepecialsykehusets hjemmeside kan man se den både i sin helhed og opdelt i klip.

forskellige typer epilepsianfald

Sådan ser epilepsianfald ud

Epilepsi-anfald opdeles i to hovedgrupper: Den største gruppe er fokale anfald, hvor et begrænset område af hjerne er involveret i anfaldet. Den anden er generalierede anfald, hvor hele hjernen er involveret. Sådan ser de forskellige typer epilepsi-anfald ud

eeg underøgelse af epilepsipatient

Diagnosticering af epilepsi

Alle med epilepsilignende anfald bør have en grundig neurologisk udredning for at sikre rigtig diagnose, finde årsagen til anfaldene, få klarlagt anfalds- og epilepsitype med henblik på at få den mest optimale behandling.

Læs om de forskellige epilepsityper og syndromer

Epilepsi-diagnosen stilles ud fra beskrivelser af anfaldene, EEG-målinger og MR-skanning

epilepsimedicin - 60-75 % bliver anfaldsfri ved hjælp af epilepsi-medicin

Epilepsi-behandling

60-65% bliver anfaldsfri ved hjælp af medicin, men det har tit bivirkninger. Læs om medicinsk behandling.

Hvis medicinen ikke hjælper nok, kan patienter med visse typer epilepsi blive tilbudt en epilepsi-operation eller implantering af en nervus vagus stimulator (VNS).

Især børn med en svært epilepsi, der er vanskelig at behandle kan få tilbudt en diætbehandling. Læs om bl.a. ketogen diæt

trist par - epilepsiens hverdagsproblemer med tilskud, job og kørekort

Hvordan løses epilepsiens hverdags-problemer?

Epilepsi handler ikke kun om anfald og behandling. Man kan få sociale og praktiske udfordringer, hvis man har epilepsi eller er pårørende til en. Find råd og rettigheder om de fleste problemer

Problemer med at huske, lære og evt. passe en normal skolegang. Læs om kognitive problemer

Økonomiske problemer. Læs om mulighederne for økonomisk tilskud i forbindelse med epilepsi

Epilepsi og uddannelse og job

Kørekort og epilepsi

Gravid - epilepsi hos børn, unge, voksne, ældre og udviklingshæmmede

Epilepsi hos børn, unge, voksne, ældre og personer med udviklingshæmning

Epilepsi er altid forskellig fra person til person, men problemerne og de særlige hensyn er heller ikke helt ens hos de forskellige aldersgrupper

Epilepsi hos børn

Epilepsi hos unge

Epilepsi hos voksne - kvinder

Epilepsi hos voksne - mænd

Epilepsi hos ældre

Epilepsi og udviklingshæmning

Epilepsi-app til anfaldsregistering

Med app'en "Epilepsi" kan du lave hurtig anfaldsregistrering, filme anfald, lave uddybende anfaldobservationer, holde overblik i en anfaldskalender og samle materialet og sende det som en rapport til din behandler.

Læs mere om app'en og se instruktionsfilm og få svar på spørgsmål

Hent den i App Store

Hent den i Google Play

piger i t-shirt - Dansk Epilepsiforening kæmper for personer med epilepsi

Hvad gør Dansk Epilepsiforening for personer med epilepsi?

Som medlem får man tilbud om fx professionel rådgivning, lokale og nationale netværk, kurser, information og oplevelser. Læs om Dansk Epilepsiforenings medlemstilbud.

Støtter man Dansk Epilepsiforening, bidrager man til arbejdet for at sikre personer med epilepsi den bedst mulige behandling og ingen begrænsninger i hverdagen. Læs om Dansk Epilepsiforenings politiske arbejde

Alle kan bestille vores gratis pjecer om epilepsi

Bliv medlem - hjælp os med at hjælpe

Bliv medlem af Epilepsiforeningen

Vi tilbyder mennesker med epilepsi og deres pårørende rådgivning, kurser, fællesskab og viden. Bliv medlem fra 300 kr eller støt os.

Hent app'en "Epilepsi"

Med epilepsi-appen kan du registrere anfald, filme, uddybe anfaldsbeskrivelser, se kalender og lave rapport til ´behandleren. Se instruktionsfilm og svar på spørgsmål

Hent den i Google Play

Hent den i App Store