Ligesom ved al anden behandling, kan alle typer af epilepsimedicin give bivirkninger, især hvis man behandler med en stor dosis. Derfor forsøger man altid at behandle med den mindst mulige dosis af medicin, og de fleste præparater trapper man gradvist op i dosis. De fleste bivirkninger er relativt milde og forbigående, men i nogle tilfælde kan bivirkningerne være alvorlige.
Hvilke bivirkninger har epilepsimedicin?
De enkelte lægemidlers bivirkningsprofiler er af helt afgørende betydning for hvilke lægemidler, der vælges til den enkelte person med epilepsi.
Epilepsimedicin og graviditet
I forbindelse med graviditet kan kvinder for eksempel opleve bivirkninger ved visse præparater, der kan gå ud over fosteret. Undersøgelser har vist, at stoffet valproat øger risikoen for misdannelser hos fosteret, og derfor er der kommet skærpede restriktioner for brug af valproat til kvinder i den fødedygtige alder. Valproat forhandles under navne som Delepsine, Orfiril og Deprakine.
Du kan læse mere om epilepsi og graviditet her.
Læs mere om forholdsregler ved valproatbehandling
Læs indlægssedlen
Det er en god ide at gennemgå indlægssedlen i medicinpakningen sammen med lægen. Den rummer blandt andet vigtig information om mulige bivirkninger.
Læs mere om start af medicinsk behandling
Det er vigtigt, at du henvender dig til lægen eller kontaktsygeplejersken, hvis du har mistanke om bivirkninger undervejs i dit behandlingsforløb, så de kan vurdere, om din tilstand kræver en eller anden form for handling.
Må man droppe medicinen, hvis man er utilfreds med bivirkningerne?
Indsæt link til nyhed hvor Christoph B. udtaler sig om bivirkninger
Indberet bivirkninger og gør brug af medicin mere sikkert
Lægemiddelstyrelsen arbejder med at overvåge bivirkningerne ved de forskellige typer af medicin, og derfor er det vigtigt, at uventede bivirkninger eller bivirkninger indberettes til dem – og det kan gøres af alle.
Når medicin godkendes og markedsføres, har man ikke tilstrækkelig viden om sikkerheden ved medicinen. Derfor overvåges sikkerheden ved medicinen efter den er markedsført. Bivirkningsindberetninger er derfor et vigtigt redskab til overvågning af medicin, og i sidste ende for patientsikkerheden.
Indberetningerne fra brugere af epilepsimedicin og deres pårørende har vist sig at give viden, som man ikke får via indberetningerne fra læger og andet sundhedspersonale.
Du behøver ikke at bruge særlige fagudtryk, når du indberetter bivirkninger.
Vær opmærksom på, at oplevelser omkring manglende virkning eller bivirkninger i forbindelse med substituering af medicin også bør indberettes.
Her kan du læse mere om substituering
Du kan selv indberette bivirkninger via hjemmesiden www.meldenbivirkning.dk
Men du kan også bede din læge om at indberette den oplevede bivirkning. Under alle omstændigheder er det en god ide, at din læge kender til dine oplevelser omkring bivirkninger.
Sundhedsstyrelsens rapporter om bivirkninger ved epilepsimedicin
Sundhedsstyrelsen har i 2013 udgivet rapporten: “Indberettede bivirkninger i forbindelse med behandling af epilepsi.”
Sundhedsstyrelsen har i 2014 udgivet rapporten “Brugere og bivirkninger af antiepileptika i Danmark i 2014”. Hent den her
65-70% bliver anfaldsfri ved hjælp af medicin. Virker medicinen ikke, kan man spørge ind til mulighederne for operation, VNS eller diæt.
Der er mange former for epilepsi. Anfald kan være mange ting. Bliv klogere på behandlingen. Se hvad der foregår inde i hjernen og lær førstehjælp.