Refleksepilepsi / fotosensitiv epilepsi

Der er mange forskellige former for refleksepilepsi, men for den enkelte patient er de anfaldsudløsende stimuli meget specifikke.

Forekomst

De fleste typer af refleksepilepsi er sjældne, men lysudløste anfald (også kaldet fotosensibilitet) findes hos ca. 10 % af patienterne med genetisk generaliseret epilepsi og 40 – 50 % af dem med juvenil myoklon epilepsi. Patienterne er mest sensitive i 12-25 års alderen, og der er en overhyppighed af piger/kvinder. Fotosensibilitet er genetisk betinget.

Blikkende og glitrende lys kan fremprovokere epilepsianfald

Årsag

Ingen enkelt udløsende årsag, men for eksempel er fotosensibilitet ofte genetisk betinget

Anfaldsbeskrivelse

Den udløsende stimulus hos fotosensible patienter er flimrende eller blinkede lys, og de mest følsomme blinkfrekvenser er mellem 14 og 30 hertz. I naturlige omgivelser kan f.eks. lav sol set gennem buske og træer, solens glitren på en vandoverflade, eller veksel mellem sol og skygge på sne udløse fotosensible epilepsianfald. Stroboskopisk lys i diskoteker kan være anfaldsprovokerende for fotosensible epilepsipatienter.

Værd at vide

Ny teknologi har stort set fjernet faren ved TV, som udløser af fotosensible anfald. Plasma, LCD og tv-skærme med 100 Hz linjeskift udløser ikke anfald.

I computerspil og musikvideoer kan stærke lyskontraster fremprovokere anfald, hvis man er tæt på skærmen. Ved computerspil kan anfaldet også skyldes det hurtige sammenspil mellem visuel iagttagelse og motorisk reaktion. Der er tit tilknyttet en advarsel om mulige epilepsianfald til spil og tv-programmer med scener, der kan genere personer med epilepsi.

Fotosensible patienter bør beskytte sig mod anfald ved regelmæssigt at bruge solbriller (evt. med polariserende glas) i kraftigt lys, vende blikket væk fra blinkende lys eller holde en hånd for det ene øje, og holde god afstand fra tv-skærme.