5 ofte stillede spørgsmål om epilepsi og rejser

På hjemmesiden finder du masser af rejseråd. Her er svarene på fem af de oftest stillede spørgsmål

 

Hvad er reglerne for sygesikring, når man rejser? Skal man have dokumentation for sin medicin? Hvornår skal man tage medicinen, når man krydser flere tidszoner? Kan man blive nægtet adgang til flyet, hvis man lige har haft anfald? Hvad med væske og mad i det fremmede? Og hvad med alle de andre spørgsmål om epilepsi og rejser, man har? Det får du alt sammen svar på her. Og på vores side med rejseråd finder du svar på mange flere spørgsmål om epilepsi og rejser.

Det blå sygesikringskort gælder i EU, Norden samt Liechtenstein og Schweiz

På rejser til EU-lande samt Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz (EØS-lande) gælder det blå EU-sundhedskort. For rejser til andre lande skal du tegne en privat forsikring for at være dækket.

Med det blå sundhedskort har du ret til sygehjælp på samme vilkår og med samme egenbetaling som indbyggerne i det EU/EØS-land, du besøger. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at der kan være udgifter til hospital og medicin, der ikke er dækket med det blå sundhedskort. Og det blå EU-sundhedskort dækker ikke udgifter til hjemtransport.

Du skal have et pillepas hvis du får euforiserende epilepsimedicin

Hvis du skal rejse i Schengen-landene, og hvis du bruger medicin som virker sløvende eller indeholder euforiserende stoffer, skal du medbringe et såkaldt ”pillepas”, også kaldet ”Schengen-attest”, der dokumenterer, hvilken medicin du bruger.

Hvis du har epilepsi, skal du medbringe et pillepas for hvert af følgende stoffer: Clobazam (handelsnavn: Frisium), Clonazepam (handelsnavn: Rivotril), Diazepam (handelsnavne: Stesolid, Apozepam, Diazepam “DAK”, Diazepam Desitin, Hexalid, Midazolam (handelsnavn: Buccolam, Epistatus) Nitrazepam (handelsnavne: Nitrazepam, Pacisyn) og Fenobarbital (handelsnavn: Fenemal).

Læs mere og bestil pillepasset på apotekernes hjemmeside, apoteket.dk link

Vær obs. på at der gælder andre regler, hvis du skal have medicin og især euforiserende midler med til lande uden for Schengen-området. Reglerne kan variere fra land til land, og du bør derfor henvende dig til landets ambassade/repræsentation her i Danmark, for at høre, hvilke krav der gælder.

Tag medicinen med sædvanligt interval selvom du krydser tidszoner

Når du krydser tidszoner, er det som hovedregel vigtigst at holde det interval mellem medicintidspunkterne, som du er vant til. (brug fx ur med både lokal og dansk tid, fx på din telefon)

Hvis rejsen strækker sig over længere tid og tidsforskellen medfører du fx skal tage medicinen midt om natten, kan du bede din læge eller sygeplejerske hjælpe dig med at tilrettelægge medicintidspunkterne

Du kan normalt ikke blive nægtet adgang til flyet, selvom du lige har haft anfald

Man kan umiddelbart ikke bliver nægtet adgang til flyveren, selvom man har haft et anfald umiddelbart forud for boarding. Det sagde Trafikstyrelsen, da vi spurgte dem:  ”Luftfartsselskaber kan som udgangspunkt ikke nægte adgang til en flyvning med henvisning til, at en person lider af epilepsi. Det kan dog ikke udelukkes, at der af medicinske og sikkerhedsmæssige grunde, kan være grundlag for at nægte adgang for en person, der netop har haft et anfald.”

Spis regelmæssigt og få nok, men ikke for meget væske

 Selvom et varmt klima gør det nødvendigt at indtage mere væske for at undgå dehydrering, så husk, at for meget væske kan forårsage anfald. Her er Fødevarestyrelsens generelle råd om væske. link

Når det gælder mad så forsøg at spise regelmæssigt, da lavt blodsukker kan forårsage anfald. Hav altid en snack med, hvis du rejser på skæve tidspunkter eller i længere tid.

Her finder du mange flere rejseråd

På vores side om epilepsi og rejser finder du svar på en lang række rejseråd.

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev