Epilepsiforeningen har i samarbejde med Scleroseforeningen og Parkinsonforeningen fået optaget et debatindlæg i Altinget, hvor de tre organisationer opfordrer til opmærksomhed omkring de mange neurologiske patienters behov i det nye sundhedsvæsen der venter forude.
Epilepsiforeningen opfordrer i samarbejde med Scleroseforeningen og Parkinsonforeningen til opmærksomhed omkring de mange neurologiske patienters behov. Foto: Free stock photos.
Opråbet til politikerne handler om i det nye nære sundhedsvæsen at huske neurologiske patienters behov for en specialiseret indsats, der i dag langt fra altid er til stede i de kommunale sundhedstilbud eller i almen praksis.
Det betyder, at patienter ofte står over for ufuldstændig eller mangelfuld behandling, hvilket både forværrer deres sygdomsforløb og øger presset på et i forvejen overbelastet sundhedsvæsen.
I debatten om den kommende sundhedsreform er der meget fokus på de store kroniske sygdomme som diabetes, KOL og hjerte-kar-sygdomme. Og det er forståeligt. Disse sygdomme rammer bredt og kræver omfattende sundhedsindsatser.
Men mens reformen sigter mod at styrke indsatsen for disse grupper, risikerer vi samtidig at svigte nogle af de mest sårbare patienter i vores samfund – dem, der lever med komplekse neurologiske sygdomme som sklerose, epilepsi og parkinson.
De tre organisationer opfordrer i særlig grad til at man fortsat sikrer den nødvendige højt specialiserede faglighed og at viden om disse sygdomme kan bruges i praksis ude i det nære sundhedsvæsen.
Her kan landets § 79 sygehuse spille en væsentlig rolle – for epilepsiområdet drejer det sig om Epilepsihospitalet Filadelfia.
Kilde:
Altinget Sundhed