Efter norsk model: Epilepsiforeningen ønsker transportstøtteordning i Danmark

Tidligere på ugen mødtes Epilepsiforeningen med rets- og transportordfører fra Det Konservative Folkeparti Mai Mercado for at drøfte indførelsen af en transportstøtteordning.

Christiansborg. København. Set på afstand

Der er for tiden stor debat om lægeligt kørselsforbud. Mens flere politikere argumenterer for at politiet bør underrettes ved et lægeligt kørselsforbud, foreslår Epilepsiforeningen en transportstøtteordning.

Af: Victor Bebe Ploug Larsen

Mandag den 17. februar holdt Epilepsiforeningen og en repræsentant for Dansk Epilepsi Selskab (DES) møde med folketingsmedlem og rets- og transportordfører for Det Konservative Folkeparti Mai Mercado.

Mødets formål var at drøfte en mulig transportstøtteordning for personer med midlertidigt lægeligt kørselsforbud.

Debatten om lægeligt kørselsforbud har den seneste tid været til stor diskussion hos fagfolk, foreninger og politikere som følge af en trafikulykke i juli sidst år.

Epilepsiforeningen og DES mødtes med Mai Mercado for at opfordre til en norsk-inspireret transportstøtteordning i Danmark – eventuelt som et pilotprojekt.

I Norge blev der kort fortalt for år tilbage indført en transportstøtteordning, der hjælper personer med midlertidigt lægeligt kørselsforbud på grund af epilepsi eller andre helbredsproblemer. Modellen har ved senere evaluering vist sig at være en gevinst for den enkelte, familierne, virksomhederne og samfundet.

Det er ikke sikkert at yderligere stramninger tilgodeser større trafiksikkerhed; tværtimod kan vi være bange for at endnu flere tier stille med evt. helbredsmæssige problemer i den dialog de har med lægen.

Lone Nørager Kristensen

Som reglerne i Danmark er i dag, findes der ingen transportstøtteordninger til de mennesker, som får et midlertidigt lægeligt kørselsforbud. Det rammer blandt andet mennesker, som f.eks. bor langt ude på landet og ikke kan benytte offentlig transport. Som følge af den manglende støtteordning kan de ofte ikke komme til og fra job eller uddannelse, og mange er afhængige af familie og venners hjælp. Det er dokumenteret i et survey lavet af Epilepsiforeningen i 2021.

Mødet var godt og konstruktivt, og ordføreren anerkendte behovet for en støtteordning. Håbet for Epilepsiforeningen og DES er, at hun tager forslaget med tilbage til Regeringen. Pt. er et tværministerielle udvalg i gang med at undersøge, om der er behov for at justere reglerne på området.

Stor debat blandt politikere

På Christiansborg er der lige nu også stor debat om den nuværende lovgivning. Blandt andet har flere politikere overfor Dagens Medicin givet udtryk for, at reglerne for lægelige kørselsforbud pt. ikke fungerer hensigtsmæssigt. Her argumenterer de for, at politiet bør underrettes, når en læge udskriver et lægeligt kørselsforbud.

Epilepsiforeningen har efterfølgende kontaktet de omtalte politikere, og redegjort for de synspunkter foreningen har på emnet.

Landsformand Lone Nørager Kristensen siger:

– Det vigtigste er at sikre en god og fornuftig balance, som både tilgodeser trafiksikkerheden og sikrer en vigtig hjælp til dem, som rammes af et lægeligt kørselsforbud. Her er vores budskab bare, at man bør tænke sig godt om. Det er ikke sikkert at yderligere stramninger tilgodeser større trafiksikkerhed; tværtimod kan vi være bange for at endnu flere tier stille med evt. helbredsmæssige problemer i den dialog de har med lægen. Det ses andre steder i verden med strammere regler. Så her hælder vi mere til at arbejde for at sikre en konkret og praksisnær transportstøtte til dem, som ikke må køre i en længere periode, så de kan bibeholde job og uddannelse, fortæller hun og fortsætter:

– Derudover rejser der sig også en række praktiske spørgsmål om, hvordan man i praksis vil administrere en evt. automatisk advisering af politiet. Det bør – hvis man vurderer, at det ikke udfordrer trafiksikkerheden – gøres på en måde, der ikke pålægger vores hårdt pressede læger endnu flere administrative opgaver. Disse opgaver fjerner dem fra deres kerneopgave: at sikre den bedst opnåelige behandling af patienterne.

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev