Onsdag aften rullede TV 2’s nye dokumentarserie Farlig Omsorg over skærmen, som viser behandlingen af borgere på en række danske bosteder. Epilepsiforeningens landsformand er rystet over udsendelsens afsløringer.
Epilepsiforeningens landsformand Lone Nørager Kristensen mener, at dokumentaren igen er et wakeupcall for de ansvarlige myndigheder. Foto: Epilepsiforeningen.
Af. Victor Bebe Ploug Larsen
Onsdag aften blev første af to afsnit af TV 2’s dokumentarserie Farlig Omsorg sendt. Udsendelsen dykker ned i tilstandene på nogle af landets bosteder. I udsendelserne følger man fem forskellige familier, der kæmper for at forbedre de forhold deres børn lever i.
Dokumentaren afdækker forholdene på en række bosteder, hvor der blandt andet foretages ulovlige magtanvendelser og isolation af borgerne. De medvirkende fortæller, om personale der ikke er uddannet til at kunne tage vare på de mennesker, der har brug for særlige hensyn og om omsorgs- og ledelsessvigt.
Epilepsiforeningens formand Lone Nørager Kristensen er både chokeret og berørt over dokumentarens afsløringer- særligt fordi det langt fra er første gang, at sådanne sager kommer frem i offentligheden.
– Det er bekymrende og rystende, at vi gang på gang skal være vidne til, at nogle af de borgere, der er allermest afhængige af hjælp, svigtes af systemet i en så grel grad. Jeg bliver ked at det, når nogle bosteder, som man kan se i udsendelsen, tilsyneladende prioriterer profit højere end omsorg, siger hun.
En af de børn, som man følger i dokumentaren, er Jeff. Han lider af epilepsi, og i udsendelsen kan man se, hvordan hans mor Marie kæmper for, at hendes søn får den nødvendige pleje og hjælp.
– Det gør selvfølgelig særligt indtryk at se en sag, hvor en person med epilepsi ikke får den nødvendige hjælp. Desværre møder vi i rådgivningen af og til lignende situationer, hvor vores medlemmer oplever omfattende svigt på deres bosteder. Men selvom det kun drejer sig om enkeltsager, er hvert enkelt tilfælde ét for meget, og det skal tages alvorligt, understreger hun.
Kalder på politisk handling
Landsformanden mener dokumentaren bør afføde politisk handling:
– Jeg mener, det nu igen er et wakeupcall for de ansvarlige myndigheder. Nogle ting er sat i værk; f.eks. sikring af en bedre sundhedsfaglig viden på landets bosteder gennem de kommende bostedslæger, siger hun og fortsætter:
– Men der kan sagtens gøres langt mere, og i Epilepsiforeningen er vi f.eks. meget optaget af at skabe en organisering på området, så nogen får et egentligt driftsansvar for at klæde de her mange og ofte skiftende personaler uden særlig uddannelse på ude i de enkelte botilbud. Der er brug for en kontinuerlig og kvalitetssikret vidensdeling, og det kan kun gå for langsomt, afslutter hun.