Undersøgelse viser at otte ud af ti danskere føler sig usikre på at omgås mennesker med handicap

Danske Handicaporganisationer har undersøgt omfanget og årsagerne til danskernes usikkerhed ved at omgås mennesker med handicap. Otte ud af ti danskere føler sig usikre - et mønster Epilepsiforeningen også genkender.

Resultaterne af Danske Handicaporganisationer undersøgelse er desværre ikke overraskende for Epilepsiforeningen. Foto: Istock

Af Victor Bebe Ploug Larsen

Danske Handicaporganisationer har foretaget en spritny undersøgelse, hvor de kigger på omfanget af danskernes usikkerhed ved at omgås folk med handicap.

Undersøgelsen er foretaget som en spørgeskemaundersøgelse, som er gennemført af et repræsentativt udsnit af danskerne.

Et af de mest iøjnefaldende resultater er, at 79% af de adspurgte respondenter i høj eller nogen grad føler sig usikre på at omgås folk med handicap.

Undersøgelsen kigger også på årsagerne til, at folk føler sig usikre, når de omgås mennesker med handicap. Den primære årsag, som knap halvdelen af respondenterne pegede på, var, at de er bange for at sige eller gørende noget sårende eller upassende, når de møder en med et handicap.

Blandt de øvrige årsager er blandt andet, at danskerne er i tvivl om, hvad de skal sige og gøre, samt at de ikke er vant til at omgås mennesker med handicap.

Også et problem hos mennesker med epilepsi

Resultaterne er desværre ikke overraskende for Epilepsiforeningen. Undersøgelsen kommer lige efter, at vi i det seneste nummer af Epilepsibladet har haft et stort fokus omkring åbenhed og forståelse.

– Vi hører også fra vores medlemmer, at de er nervøse for deres omgangskreds reaktion, når de fortæller, de har epilepsi. Derfor sætter vores seneste medlemsblad også fokus på forståelse og åbenhed om epilepsi. Som jeg også skriver i bladet, så er mit bedste råd, at man er åben omkring sin situation. Mange forbinder stadigvæk epilepsi med anfald og blinkende lys, men når man fortæller, hvad epilepsi faktisk indebærer, kan det forhåbentlig fjerne lidt af mystikken for alle parter, fortæller Epilepsiforeningens landsformand Lone Nørager Kristensen.

– Hos Epilepsiforeningen har vi selvfølgelig også en vigtig opgave i at klæde vores medlemmer godt på, så de kan klæde omgivelserne godt på. Selv om den her undersøgelser ikke fortæller noget om, hvordan danskerne omgås mennesker med epilepsi, så peger den tydeligt på, at der stadig er et stort behov for at normalisere og øge forståelsen af handicap i samfundet, afslutter landsformanden.

Du kan læse om hele undersøgelsen og dets resultater her.

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev