Behandling af epilepsi med ketogene diæter

Diætbehandling ved epilepsi er en behandlingsform, der foregår ved at sammensætte og tilberede mad/drikke til den enkelte med epilepsi på en særlig måde.

Denne behandlingsform går under fællesbetegnelsen ”ketogene diæter” og diæterne findes i flere forskellige varianter, der har det tilfælles, at kosten indeholder en større mængde fedt og en mindre mængde kulhydrat, sammenlignet med de officielle kostråd. De forskellige varianter af behandlingen, herunder Klassisk ketogen diæt, Modificeret Atkins Diæt og Lavglykæmisk diæt, har hver deres fordele og ulemper, men de kræver alle en vis form for regelmæssighed og planlægning.

Hvem kan behandles med diæt?

Diætbehandling har primært været brugt til børn, men det er også muligt at bruge det til unge og voksne med epilepsi. Diæt kan også bruges til personer, der får mad gennem en ernæringssonde, enten helt eller delvis, ligesom det også er muligt at bruge diætbehandling til helt små børn, der får deres ernæring via flaske.

image
Effekt af ketogen diæt

Blandt børn på diæt viser resultaterne at:

  • Ca. 50 % får mindst 50 % færre anfald
  • Ca. 30 % vil få en mere end 90 % bedring i deres anfaldssituation
  • Ca. 10 % vil blive helt anfaldsfri
  • De sidste 10 % har ingen effekt på anfald.

Mange oplever desuden en bedring af eksempelvis nattesøvn og opmærksomhed.

Bivirkninger ved ketogen diæt

Man skulle tro at når en behandling ”bare” foregår gennem mad, så kunne man sagtens gøre det selv, men det er ikke nogen god ide. Diætbehandling kan have bivirkninger akkurat som medicinsk behandling kan.

Det gælder f.eks. hvis diæten ikke er lagt helt rigtigt, eller bliver fulgt op helt rigtigt.

Bivirkninger kan ses som f.eks. kvalme, træthed, appetitløshed, forstoppelse, nyresten, manglende vækst mv.

Diætbehandling af epilepsi skal derfor altid tilrettelægges i et tæt samarbejde med behandlingsstedet, som i praksis foregår på særligt specialiserede behandlingssteder, hvor der er fagpersoner med specialviden, som kan følge løbende op på diætbehandlingen.

Behandlingssteder

I Danmark foregår diætbehandling af epilepsi primært på Epilepsihospitalet Filadelfia i Dianalund og i mindre grad på Rigshospitalet og Odense Universitetshospital.

Læs mere om diætbehandling og få inspiration fra andre

Videnscenter om Epilepsi har udgivet denne pjece om diætbehandling ved epilepsi. Den kan bestilles gratis eller downloades på vores side med materialer.

Artiklen “Når mad bliver behandling” fra “Sygeplejersken”, 3, 2013

Artiklen “Fed mad virker mod epilepsi” fra Kost og Ernæringsforbundet

websitet Matthews Friends er samlet en masse viden og erfaringer, faglige som personlige, med ketogene diæter. Siden er udviklet af forældre i samarbejde med fagfolk på området.

KETO PLANNER kan du se eksempler på diætmad. Derudover er KETO PLANNER en online platform som skaber kontakt mellem familier og behandlere, og som gør det muligt at dele idéer til opskrifter blandt brugerne. Siden er udviklet af Nutricia, i samarbejde med fagfolk på området, herunder det danske ketoteam fra Epilepsihospitalet Filadelfia.

I pjecen “Tips og gode råd om ketogen diæt” (pdf) kan du  få svar på diverse spørgsmål om hvordan diætbehandling foregår i praksis. Vær opmærksom på, at  diætbehandling ved epilepsi altid bør foregå i samarbejde med diætist og læge.

image
Rådgivningen

Medlemmer kan få gratis rådgivning hos vores sygeplejerske og socialrådgiver.

image
Materialer

Bestil gratis informationsmaterialer nemt og helt omkostningsfrit.

image
Vores holdning

Hvad mener Epilepsiforeningen? Og hvad har vi politisk fokus på lige for tiden?