Bivirkninger ved ketogen diæt
Man skulle tro at når en behandling ”bare” foregår gennem mad, så kunne man sagtens gøre det selv, men det er ikke nogen god ide. Diætbehandling kan have bivirkninger akkurat som medicinsk behandling kan.
Det gælder f.eks. hvis diæten ikke er lagt helt rigtigt, eller bliver fulgt op helt rigtigt.
Bivirkninger kan ses som f.eks. kvalme, træthed, appetitløshed, forstoppelse, nyresten, manglende vækst mv.
Diætbehandling af epilepsi skal derfor altid tilrettelægges i et tæt samarbejde med behandlingsstedet, som i praksis foregår på særligt specialiserede behandlingssteder, hvor der er fagpersoner med specialviden, som kan følge løbende op på diætbehandlingen.
Behandlingssteder
I Danmark foregår diætbehandling af epilepsi primært på Epilepsihospitalet Filadelfia i Dianalund og i mindre grad på Rigshospitalet og Odense Universitetshospital.
Læs mere om diætbehandling og få inspiration fra andre
Videnscenter om Epilepsi har udgivet denne pjece om diætbehandling ved epilepsi. Den kan bestilles gratis eller downloades på vores side med materialer.
Artiklen “Når mad bliver behandling” fra “Sygeplejersken”, 3, 2013
Artiklen “Fed mad virker mod epilepsi” fra Kost og Ernæringsforbundet
På websitet Matthews Friends er samlet en masse viden og erfaringer, faglige som personlige, med ketogene diæter. Siden er udviklet af forældre i samarbejde med fagfolk på området.
På KETO PLANNER kan du se eksempler på diætmad. Derudover er KETO PLANNER en online platform som skaber kontakt mellem familier og behandlere, og som gør det muligt at dele idéer til opskrifter blandt brugerne. Siden er udviklet af Nutricia, i samarbejde med fagfolk på området, herunder det danske ketoteam fra Epilepsihospitalet Filadelfia.
I pjecen “Tips og gode råd om ketogen diæt” (pdf) kan du få svar på diverse spørgsmål om hvordan diætbehandling foregår i praksis. Vær opmærksom på, at diætbehandling ved epilepsi altid bør foregå i samarbejde med diætist og læge.