Hvilke risici er der ved en operation?
Ved alle operationer er der risiko for komplikationer med fuld bedøvelse samt risiko for infektioner. Det gælder også ved operationer i hjernen. Dertil kommer naturligvis de risici, der er forbundet med selve indgrebet i hjernen, og de bivirkninger dette kan medføre.
Bivirkningerne er afhængige af, hvor i hjernen operationen er foretaget. Der er mellem 1-3%, som oplever alvorlige komplikationer i forbindelse med operationerne, f.eks. lammelse eller sprogforstyrrelser. Nogle reagerer med psykiske problemer f.eks. i form af depression efter operation. Depressionen er som regel forbigående, og fortager sig i løbet af de første uger eller få måneder efter operationen. Nogle vil opleve en forværring af indlærings- og hukommelsesproblemer, hvor andre opnår en bedret koncentration, og mærker øget energi. Umiddelbart efter operationen kan man have hovedpine og være svimmel.
Forløbet frem til en eventuel epilepsioperation
Du skal have en henvisning til enten Epilepsihospitalet Filadelfia eller Rigshospitalet.
Udredning med henblik på epilepsikirurgi består af en forambulant undersøgelse hos speciallæge med særlig viden inden for området. Du tilknyttes en gennemgående læge og sygeplejerske, og der planlægges derefter et tværfagligt udredningsforløb, der indeholder flg. undersøgelser:
Anfaldsoptagelser med EEG, f.eks. under døgnindlæggelse i epilepsi-overvågningsenheden (EMU), henvisning til MR-scanning af hjernen eventuelt inkl. SPECTscanning, evt. MEG-scanning, evt. intrakraniel registrering, øjenlægeundersøgelse og vurdering hos fysio- og ergoterapeut.
Før en eventuel operation foretages der neuropsykologiske undersøgelser samt en psykiatrisk vurdering af patienten. Resultaterne af disse undersøgelser ligger til grund for endelig indstilling til kirurgi i samarbejde med Rigshospitalet, hvor operationerne foretages.
De postoperative kontroller foretages på Epilepsihospitalet Filadelfia og Rigshospitalet. Forløbet gælder for henholdsvis børn og voksne.
I Danmark er det ”Epilepsikirurgigruppen” som er en tværfaglig repræsenteret gruppe af fagpersoner, som gennemgår alle patienter der indgår i kirurgiudredningsforløb, og som i sidste ende afgør, om du kan indstilles til operation.
På Rigshospitalets hjemmeside med patientinformationer kan du læse mere om epilepsikirurgi og undersøgelser, herunder undersøgelse med intrakranielle elektroder.
Hvad med medicin, når man opereres?
Efter operationen fortsætter du med den medicinske behandling i mindst et par år, hvorefter du langsomt kan aftrappe medicinen. En del oplever, at de efter en operation fortsat må have medicinsk behandling, for at forblive anfaldsfrie.
Hvis man ikke kan opereres
Det er værd at være opmærksom på, at selvom undersøgelsesresultater måske viser, at du ikke er egnet til operation eller du selv vælger det fra, kan du alligevel profitere af den højspecialiserede medicinske vurdering, du får foretaget som led i det præoperative udredningsprogram. Enten ved en omlægning af medicinen eller informationer om og behandlingstilbud i forhold til ikke-medicinske behandlingsmuligheder, som eksempelvis vagus nerve stimulator og særlige diæter.