§95. Hvis kommunalbestyrelsen ikke kan stille den nødvendige hjælp til rådighed for en person, der har behov for hjælp efter §83 og §84, kan kommunalbestyrelsen i stedet udbetale et tilskud til hjælp, som den pågældende selv antager.
§83. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde:
1) personlig hjælp og pleje,
2) hjælp eller støtte til nødvendige praktiske opgaver i hjemmet og
3) madservice.
§ 84. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde afløsning eller aflastning til ægtefælle, forældre eller andre nære pårørende, der passer en person med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne.
Stk. 2. Tilbuddene efter stk. 1 gives til personer, som på grund af midlertidigt eller varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer ikke selv kan udføre disse opgaver.
§95 Stk. 2. En person med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, der har behov for personlig hjælp og pleje og for støtte til løsning af nødvendige praktiske opgaver i hjemmet i mere end 20 timer ugentligt, kan vælge at få udbetalt et kontant tilskud til hjælp, som den pågældende selv antager.
§95 Stk. 3. Kommunalbestyrelsen kan dog i særlige tilfælde beslutte, at hjælpen efter stk. 2 fortsat skal gives som naturalhjælp eller udbetales til en nærtstående person, som helt eller delvis passer den pågældende.
§95 Stk. 4. Det er en betingelse for tilskud til ansættelse af hjælpere efter stk. 1-3, at tilskudsmodtageren er i stand til at fungere som arbejdsleder for hjælperne. Det er desuden en betingelse, at tilskudsmodtageren kan fungere som arbejdsgiver for hjælperne, medmindre den pågældende indgår aftale med en nærtstående, en forening eller en privat virksomhed om, at tilskuddet overføres til den nærtstående, foreningen eller den private virksomhed, der herefter er arbejdsgiver for hjælperne. Arbejdsgiverbeføjelserne i forhold til hjælperne vedrørende spørgsmål om ansættelse og afskedigelse af hjælpere varetages i så fald af den nærtstående, foreningen eller den private virksomhed i samråd med den pågældende.
§95 Stk. 5. I de situationer, hvor tilskudsmodtageren er arbejdsgiver, skal kommunalbestyrelsen tilbyde at varetage lønudbetalinger m.v.
Du finder Serviceloven her
Hjælp efter §95 udmåles efter den servicestandard, der udmåles hjemmehjælp efter. Der skal dog ses individuelt på tidsforbruget til de enkelte pleje- og pasningsopgaver; det betyder, at der ikke blot kan afsættes de sædvanlige minutter til de enkelte plejeopgaver – der skal vurderes konkret og individuelt på behovet.
Efter §95 kan du kun få hjælp (bevilget timer) til at udføre egentlige pleje- og pasningsopgaver for dig, altså helt konkrete opgaver. Det betyder, at det ikke er muligt at udmåle hjælp til overvågning, som du måske kan have behov for på grund af din epilepsi. Årsagen er en dom i 2015, hvor Højesteret afgjorde, at der ikke er lovlig mulighed for at udmåle hjælp til overvågning. Herefter er kommunerne nødt til at rette ind efter Ankestyrelsens principafgørelse, rettens afgørelse medførte. Epilepsiforeningen har i januar 2017 været til foretræde for Social- og sundhedsudvalget på Christiansborg i anledning af, at der ikke kan gives timer til overvågning.
Det er dog vedtaget, at der til unge i alderen fra 18 år til og med 23 år kan udbetales tilskud til ansættelse af hjælpere til natlig overvågning. Hvis der efter lægelig vurdering er tale om livstruende sygdom, kan ordningen forlænges med 2 år. Man skal være opmærksom på, at forældrene ikke kan ansættes til at varetage den natlige overvågning. Tilskuddet til ansættelse af natlige hjælpere til overvågning udbetales fortsat til den nærtstående eller den forening, der modtager tilskud til ansættelse af hjælpere i dagtimer. Ordningen forudsætter, at man er berettiget til hjælp efter serviceloven §95 stk. 3.
Social- og Ældreministeriet har fremsat forslag om ophævelse af aldersgrænsen på 23 år samt dispensationsordningen ved det 24. år for ansættelse af hjælpere til overvågning om natten til borgere, der har hjælperordning efter §95. Der alene er forslag om ophævelse af aldersgrænsen i nattetimerne og fortsat ikke er mulighed for udmåling af hjælp til overvågning i dagtimerne.
Kommunen vil fra dette tidspunkt ikke længere skulle vurdere, om der vil være grundlag for at fortsætte udbetalingen af det kontante tilskud til ansættelse af hjælpere til overvågning og støtte i forbindelse hermed, indtil den unge afgår ved døden, dog højst i to år, hvis den unge ved det fyldte 24. år efter en lægelig vurdering lider af en livstruende sygdom.
Endelig betyder det, at borgerens nærtstående, som helt eller delvis passer borgeren, jf. servicelovens § 95, stk. 3, fra dette tidspunkt ikke må ansættes som hjælpere til at udføre overvågningen og støtten i forbindelse hermed.
Det foreslås, at loven skal træde i kraft den 1. juli 2023. I skrivende stund er forslaget ikke vedtaget. Lovforslaget bliver fremsat til forhandling i februar 2023.
Kommunen er ikke forpligtet til at yde støtte efter servicelovens §95 ved din indlæggelse eller behandling på sygehus mm. Det skyldes sektoransvarsprincippet, som betyder, at den offentlige myndighed, der udbyder en ydelse eller service også er ansvarlig for at ydelsen er tilgængelig for borgerne.
I tilfælde hvor du indlæggelse, skal kommunen foretage en konkret og individuel vurdering af spørgsmålet om opsigelse af hjælpere.
Der er et varsel på mindst 14 uger, hvis kommunen træffer afgørelse om nedsættelse eller frakendelse af bevilget hjælp efter servicelovens §95 eller 96. Kommunen kan imidlertid sætte hjælperordningen i bero under din indlæggelse uden varsel på 14 uger. I så fald fortsætter hjælperordningen uændret når du udskrives igen.
Hjælperordning efter §95 kan kombineres med andre ordninger, f.eks. aflastning og ledsagerordning efter servicelovens §97.
Du har ret til selv at vælge hvem der skal ledsage dig, dog kan der ikke i ledsagerordningen ansættes personer med meget nær tilknytning til dig; kommunen skal godkende den person, der skal ansættes. Hvis du ønsker at en person, der er ansat i din hjælperordning, skal ansættes som din ledsager, er det muligt, blot det ikke er en person med nær tilknytning til dig. En ansat i din hjælperordning er som udgangspunkt ikke som en person med nær tilknytning til dig – hvorimod en ægtefælle vil f.eks. betragtes som person med nær tilknytning til dig.