De forholdsregler der skal tages under et anfald afhænger helt af, hvilken type anfald personen med epilepsi har. Er man pårørende eller fagperson i kontakt med et barn eller voksen med epilepsi, er det en fordel at være forberedt på, hvilken type anfald personen får, så man ved, hvad der skal gøres i tilfælde af anfald.
Førstehjælp ved epileptiske anfald
Det er altid vigtigt, at få drøftet med behandlingsstedet, hvilke individuelle forholdsregler der gør sig gældende for den enkelte, da det øger trygheden.
Her kan du læse de generelle råd til førstehjælp i tilfælde af krampeanfald og mindre anfald.
Det er ikke alle anfald, som er kramper
Mindre anfald kan påvirke bevidstheden i større eller mindre grad, og give sig til udtryk på mange måder, fx fjernhed, smasken, pillen, ”sort tale”, formålsløse handlinger og angst.
I vores webahop kan du gratis bestille dene A3-plakat med beskrivelser af anfald og førstehjælpsråd ved anfald. Du kan også downloade den som pdf.
I vores webshop kan du gratis betille og downloade A3-plakat med førstehjælpsvejledning ved krampeanfald. Du kan også downloade den som pdf her.
På vores sider om epilepsianfald kan du læse om de forskellige anfaldstyper og se film med forskellige former for fokale og generaliserede anfald.
I vores webshop kan du bestille og/eller hente en lille folder, der kan ligge i lommen eller en pung. Den har lettilgængelige førstehjælpsråd ved krampeanfald og øvrige anfald.
Film med førstehjælps råd på engelsk
Den norske epilepsiforening, Norsk Epilepsiforbund, har sammen med det norske specialsygehus for epilepsi lavet en række film, hvor denne om førstehjælp ved epilepsianfald også findes på engelsk.
Kort om førstehjælp ved epilepsianfald
Hvad gør man ved epileptiske krampeanfald?
Ved epileptiske krampeanfald skal man være rolig, anfaldet går ofte over af sig selv i løbet af 2-3 min. Hold ikke personen fast og stik ikke noget i munden på personen. Beskyt hovedet mod stød og slag. Fjern genstande personen kan slå sig på. Når kramperne er ophørt så sørg for frie luftveje ved at lægge personen på siden. Bliv ved personen, til vedkommende kan klare sig selv.
Hvad gør man ved mindre epilepsianfald?
Ved mindre epilepsianfald uden kramper, skal man være rolig og sørg for personen ikke skader sig selv. Anfaldet går ofte over af sig selv i løbet af 2-3 min. Bliv ved personen til den fulde bevidsthed er vendt tilbage og vedkommende kan klare sig selv.