Behandling af epilepsi

Formålet med at behandle epileptiske anfald er at undgå anfald. Ved valg af behandling forsøger man at undgå, eller i hvert fald minimere risikoen for bivirkninger.

Hovedparten af alle epilepsipatienter behandles med epilepsimedicin. Epilepsimedicin virker ved at dæmpe nervecellernes evne til at udløse eller videresende nerveimpulser. Her kan du læse mere om medicinsk behandling.

Ca. 1/3 af dem der har epilepsi kan ikke gøres anfaldsfrie med medicinsk behandling. Det kaldes at være ”medicinsk intraktabel” eller ” medicinresistent”.  Er du medicinsk intraktabel, findes der andre behandlingsmuligheder. Det kan dreje sig om kirurgisk behandling (operation), enten i form af fjernelse af det område i hjernen, der udløser anfaldene, eller i form af en vagus nerve stimulator, hvor der hele tiden sendes små elektriske signaler til hjernen. Det kan også være diætbehandling med særligt sammensatte diæter.

Her kan du læse om de forskellige behandlingsmuligheder

image
Medicinsk behandling

65-70 % bliver anfaldsfri ved hjælp af medicinsk behandling. Hvilken medicin er bedst, og hvilke bivirkniger der der?

image
Epilepsioperationer

I forbindelse med epilepsi bruges resektiv kirurgi til at fjerne den del af hjernen, der udløser anfald.

image
Ketogen diæt

I de ketogene diæter indeholder kosten mere fedt og mindre kulhydrat sammenlignet med de officielle kostråd.

image
Vagus Nerve Stimulator

Ved VNS får den venstre kranienerve (vagusnerven), der løber langs halsen, små elektriske stød fra en stimulator, der ligner en pacemaker.

image
Ambulant kontrol

Behandlingen af epilepsi følges især ved ambulant kontrol hos ens behandler. Her får du gode råd til din ambulante behandling.

image
Bedste behandling: National behandlingsvejledning

I National Behandlings- og Visitationsvejledning giver eksperterne basal viden om epilepsi og anbefalinger til bedste håndtering af epilepsi.

Virker behandlingen?

Nogle epilepsier og epileptiske anfald er vanskeligere at behandle end andre, og det kan nogle gange være en lang og frustrerende proces at finde den rette behandling.

Det er vigtigt, at du med jævne mellemrum får vurderet, om den behandling du får for din epilepsi er god nok, eller om det skal vurderes, om andre former for behandling vil være bedre.

Ved manglende anfaldsfrihed er det også altid en overvejelse værd, om epilepsi og anfaldstyper er klassificeret korrekt. Her kan henvisning til vurdering ved et specialiseret behandlingssted være aktuel.

Ca. 1/3 af dem der har epilepsi kan ikke gøres anfaldsfrie med medicinsk behandling. Det kaldes at være ”medicinsk intraktabel” eller ” medicinresistent”

Er du medicinsk intraktabel, findes der andre behandlingsmuligheder. Det kan dreje sig om kirurgisk behandling (operation), enten i form af fjernelse af det område i hjernen, der udløser anfaldene, eller i form af en vagus nerve stimulator, hvor der hele tiden sendes små elektriske signaler til hjernen. Det kan også være diætbehandling med særligt sammensatte diæter.

Diagnose og vurdering af behandlingen er vigtigt

Det er vigtigt, at en neurolog eller en børnelæge finder ud af, hvilken form for epilepsi du har, da de forskellige former skal behandles forskelligt.

Det er også vigtigt, at du med jævne mellemrum får vurderet, om den behandling, du får for din epilepsi er god nok, eller om det skal vurderes, om andre former for behandling vil være bedre.”

Udredning af og information om den specifikke epilepsitype og de særlige forholdsregler, der gør sig gældende i netop din situation, er sammen med en grundig information om behandlingen, det vigtigste grundlag for en vellykket behandling. Læs mere om diagnose og klassifikation

Video fortæller om behandling af epilepsi