27.06.2024

Skal du ud at rejse?

Feriesæsonen står for døren og skal du ud at rejse, så vær klædt godt på, når du planlægger din rejse. Her får du svar på de mest almindelige spørgsmål i forbindelse med rejser, når epilepsien er med som passager.

Epilepsiforeningen deler ud af gode ferietips, så du kan føle dig tryg, når du rejser. Foto: Istock

Af Helle Obel og Camilla Skødt Bonde

Sommeren er så småt ved at melde sin ankomst, og for mange betyder det, at sommerferien nærmer sig. Men selv om du holder ferie, betyder det ikke, at epilepsien også gør det. Hvis du og familien skal ud og rejse, kan der derfor være nogle ting, som det er godt at have styr på, inden man tager afsted

DET BLÅ SUNDHEDSKORT

Hvis du rejser indenfor EU samt Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz (EØS- lande), er du dækket af det blå sundhedskort. Det vil sige, at du betaler for samme sundhedsydelser med samme beløb, som borgerne i landet du rejser til. Det blå sundhedskort dækker også kroniske lidelser. Det blå sundhedskort dækker ikke hjemrejse. Hvis du rejser udenfor EU/EØS-lan- de eller vil du stilles bedre, end du bliver med det blå sundhedskort, skal du tegne en privat rejseforsikring.

PRIVAT REJSEFORSIKRING

Du tegner en privat rejseforsikring ved dit forsikringsselskab. Da rejseforsikringen kun dækker akut opstået sygdom eller skade, anbefales det, at du søger en såkaldt forhåndsvurdering, så du ved, om der er dækning for epilepsien, hvis du får behov for behandling. Der søges om forhåndsgodkendelse, hvis du har haft ekstra lægekontroller eller ændringer i din medicin i 2 måneder inden du skal rejse. Hos nogle forsikringsselskaber er det 6 måneder før afrejse, spørg derfor ved dit forsikringsselskab.

SOS International kan foretage forhånds- vurderingen, så du ved, om du er dækket af forsikringen, hvis du skulle få behov for behandling for epilepsien. Du kan finde SOS International på nettet og søge forhåndsgodkendelsen online.

Overvej også at tegne en afbestillingsforsikring, hvis epilepsien eller andet skulle opstå inden afrejsen.

SKAL FLYSELSKABET VIDE JEG HAR EPILEPSI?

Det er en god idé at oplyse om din epilepsi, når du bestiller din billet, så du ved, om der er en nogen forbehold. Der er forskellige bestemmelser fra hvert enkelte rejse- selskab for, hvor meget de vil vide om din sygdom. Oplysning om epilepsien sikrer desuden bedst muligt korrekt reaktion fra kabinepersonalet i tilfælde af anfald.

DOKUMENTATION FOR MIN MEDICIN

Medbring medicinen i original emballage, så toldere og politi kan se, hvad du har med.

Regler for Schengenlandene:

Hvis du skal rejse i Schengenlandene og bruger medicin, som virker sløvende eller indeholder euforiserende stoffer, skal du medbringe et såkaldt ”pillepas”. Alle landets apoteker kan udstede et ”pillepas”, som er gyldigt i 30 dage. Du kan også bestille det online på apoteket.dk.

Reglerne for landene udenfor Schengenområdet:

Der er forskellige regler fra land til land, og du bør derfor henvende dig til landets ambassade/repræsentation her i landet for at forhøre dig. Som regel er det nok, at din læge skriver en attest på engelsk, hvoraf fremgår navn, fødselsdato, pasnummer, hvad du behandles for, hvilket medicin og styrke du behandles med samt hvilken mængde. Du kan finde flere oplysninger om det på Udenrigsministeriets hjemmeside.

HVORDAN SKAL JEG OPBEVARE MEDICINEN?

Hav medicinen i håndbagagen og behold den i original emballage. Hav også en udskrift af din medicin med fra apoteket, så er det lettere at forklare toldere og læger, hvilken medicin du bruger ved eventuelt behov for behandling.

Tjek også indlægssedlen vedrørende anbefalet opbevaringstemperatur samt holdbarhedsdato.

Du må medbringe mere end de tilladte 100 ml. flydende medicin samt kanyler, da det er undtaget fra reglerne for væsker i flyhåndbagagen. Du skal dog kunne sandsynliggøre behovet og medicinens ægthed. Du må også medbringe et kølelement til din medicin hvis det er nødvendigt. Det er desuden tilladt at medbringe babymad/drikke og diætmad på over 100 ml., som du skal bruge under rejsen.

LEJE AF BIL

Der kan være særlige regler for kørekort og forsikring, når du har epilepsi. For at undgå problemer er det derfor en god idé at oplyse om, at du har epilepsi, hvis du vil leje bil.

AKTIVITETER

Tag samme sikkerhedsforanstaltning, som du er vant til hjemme. Hvis du skal cykle, så brug cykelhjelm og undgå stærkt trafikerede veje. På gåture skal du undgå at komme for tæt på kanten af stier og for- tove, især i nærheden af vand. Kryds veje ved fodgængerovergange eller eventuelt gennem tunneller. Hold afstand til perron- kanter og døre, hvis du benytter offentlig transport.

Undgå at bade alene. På Epilepsiforeningens hjemmeside, kan du se baderåd for både børn og voksne samt førstehjælps- råd i forbindelse med badning. Rådene er gode at kende – også når du skal holde ferie under hjemlige himmelstrøg.

MAD OG DRIKKE

Et varmt klima gør det nødvendigt at ind- tage mere væske for at undgå dehydrering. Er man i varmt klima sveder man desuden mere, og det er derfor vigtigt, at det du drikker og spiser ting, der indeholder sukker og salt. Spis regelmæssigt for at undgå lavt blodsukker, der kan forårsage anfald. Hav lidt snacks med, hvis du rejser på skæve tidspunkter eller i længere tid.

Undgå for meget alkohol. Varmen kan forstærke effekten af alkohol, der kan forstyrre epilepsimedicinens virkning.

SØVN

Forsøg under din ferie at sove det samme antal timer, som du plejer. Flere oplever anfald ved for lidt søvn, og derfor skal du også være opmærksom på om du rejser til et land i en anden tidszone. Vær opmærk- som på, at du tager din medicin på de tids- punkter, du er vant til. Du kan eventuelt ryk- ke tidspunkterne lidt før og efter rejsen, så du ikke skal op og tage medicin om natten. Du skal også være opmærksom på ikke at springe en dosis over, da det for nogle kan fremprovokere anfald.

HVIS DU BLIVER SYG PÅ REJSEN

Hvis du bliver syg med opkast og diarre under en ferie, skal du holde øje med, om du kaster medicin op. Hvis der er synlige pillerester i opkastet, eller du kaster op inden for en halv time efter dit medicinindtag, kan du tage en ny dosis. Tag eventuelt medicinen med en smule væske for at holde det i dig. Hvis du har diarre, behøver du ikke tage ekstra medicin. Du er mere sårbar over for dehydrering i varmt klima, og hvis du ikke er sikker på, at du har indtaget al din medicin, bør du søge lægehjælp, hvis det varer over 24 timer.

Kilde:
Epilepsiforeningen

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev