26.01.2021

Et nyt implantat kan forudsige anfald flere dage i forvejen

Med et implantat, der registrer den epileptiske hjernes cykliske mønstre, kan man forudsige anfald 1-3 dage i forvejen

 

Pludseligt. Og som et lyn fra en klar himmel. Sådan beskriver mange det, når epilepsianfaldet kommer uden varsel. Men nu viser en undersøgelse, at man med et implantat kan forudse anfald 1-3 dage i forvejen hos en del mennesker med epilepsi.

Man har længe vidst, at den epileptiske hjerne følger et cyklisk mønster – såkaldte multidien IEA-cyklusser. Men man har ikke tidligere kunnet bruge det til noget. Men nu har et amerikansk- schweiziske studie vist, at hjernens cyklus kan bruges til at forudse epileptiske anfald. Det fortæller The Lancet og Neurologisk Tidsskrift.

Forskerne satte et implantat, som optog hjernens døgncyklusser i to grupper patienter med fokal epilepsi. Den ene gruppe bestod af 18 patienter, som havde haft mindst 20 anfald, der var blevet registreret med EEG. Den anden gruppe bestod af 157 patienter, der selv havde registreret mindst 20 anfald. Det viste sig, at man med målinger af de cykliske mønstre kunne forudse anfaldene en dag frem hos 15 af de 18 patienter (83 %) med EEG-registrerede anfald. Og hos deltagerne med selvregistrerede anfald, kunne man forudse næste dags anfald hos 103 af de 157 personer (88%).

Hos henholdsvis 11 % og 39 % af patienterne kunne man forlænge prognosen helt op til tre dage.

Forskerne konkluderer på den baggrund, at sandsynligheden for anfald kan forudsiges dage i forvejen ved at udnytte med multidien IEA-cyklusser, der er optaget med en implanteret enhed. Og undersøgelsen kan danne grundlag for potentielle kliniske forsøg for at fastslå, hvordan mennesker med epilepsi kan have gavn af anfalds prognoser over længere tidshorisonter, mener de.

Kilde

Neurologisk Tidsskrift

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev