Forskere måler medicinniveau med en pusteprøve

Schweiziske forskere har udviklet en åndedrætsprøve, der med samme nøjagtighed som en blodprøve, kan måle koncentrationen af epilepsimedicin i kroppen.

 

For lidt medicin betyder anfald, og for meget medicin betyder bivirkninger og i værste fald forgiftning. Derfor er en blodprøve, der skal måle medicinkoncentrationen i blodet, en obligatorisk del af de fleste konsultationer ved epilepsilægen.

Nu har schweiziske forskere fundet en metode, hvor man med en pusteprøve kan måle medicinkoncentrationen i kroppen lige så nøjagtigt som med en blodprøve.

“Du kan tænke på det, som noget der minder om den alkoholtest, politiet bruger, når de stopper bilister,” forklarer forskningsprofessor Pablo Sinues fra Basel Universitet.

Den schweiziske åndedrætsmåler er dog væsentlig større end en alkoholmåler: ”Fordi alkohol er til stede i høj koncentration, er det nok at bruge et lille redskab. Men vi leder efter en dråbe i 20 svømmebassiner,” fortæller Sinues til Medical Press som forklaring på kæmpemaskinen, man skal puste i.

Godt for unge

Det har taget forskerne og ingeniørerne fire år at nå til, hvor man er i dag. Og der er stadig et stykke vej, før testmetoden kan blive taget i almen brug. Men foreløbig er resultaterne positive, og hos både unge og voksne patienter har metoden vist sig, at være lige så nøjagtig som en blodprøve, skriver Medical Press.

I modsætning til blodprøver, så viser pustetesten resultatet med det samme uden først at skulle forbi et laboratorie. Det kan være en fordel i forhold til f.eks. til unge patienter, der skal have justeret medicin ofte, fordi deres stofskifte ændrer sig.  Testmetoden vil også være et velkomment alternativ for mange børn og folk med nåleskræk.

Pablo Sinues og hans kolleger vil nu prøve at få metoden licenseret, så den med tiden kan blive taget i almen brug.

Kilde

Medical Press

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev