08.07.2015

Kender du Min log?

Ved du, hvordan du kan tjekke, hvem der ser i dine sundhedsdata? Hvis ikke, så er det fordi, du ikke kender "Min log"-funktionen på sundhed.dk. Og det er du ikke den eneste, der ikke gør. 86 % af danskerne kender ikke den vigtige servicefunktion.
De fleste danskere kender til muligheden for at se deres personlige sundhedsdata på sundhed.dk, men funktionen "Min Log," hvor man  kan tjekke, hvem der har kigget i ens journal og medicinoplysninger er den mindst kendte og mindst brugte funktion på sundhedsportalen. Det er sundhed.dk, der fortæller om det meget lille kendskab til funktionen, som den offentlige sundhedsportal mener er meget vigtig. Som gode grunde til at tjekke hvem, der ser ens sundhedsdata, skriver sundhed.dk:

 • Anvendelsen af Min Log kan både give et bedre og mere trygt forløb for borgerne, men det kan også være med til at minimere eventuelle fejl.
   
 • Du har mulighed for at selv tage styringen i dit sygdomsforløb, hvis du f.eks. venter på en henvisning til sygehuset eller lignende og kan se, at dine oplysninger ikke er blevet tjekket endnu.
   
 • Sundhedsoplysninger er personfølsomme data, og der kan være detaljer, som man ikke har lyst til at dele med andre end sine behandlere. Min Log giver dig mulighed for at overvåge dette.
   
 • National Sundheds-it og regionerne laver løbende stikprøver for at sikre informationssikkerheden; at data håndteres fortroligt, at datas integritet bevares og ikke ændres uden autorisation, og at data er tilgængelig for dem, som må og skal bruge den. Sikkerhed kan dog ikke gøre det alene, og sikkerhed må derfor suppleres af åbenhed og transparens, så borgerne selv kan følge med i brugen af deres data. Det giver Min Log mulighed for.

Ansatte i sundhedsvæsenet har lovlig adgang til ens sundhedsoplysninger, hvis man er i aktuel behandling. Men det er kun den læge, sygeplejerske eller lægesekretær, der er involveret i ens behandling, der kan få lovlig adgang til dine sundhedsdata. Adgangen er en vigtig forudsætning for, at man som patient får den rigtige behandling uanset, hvor du kommer hen i systemet, fortæller sundhed.dk, men peger på, at der findes eksempler på misbrug: "Forestil dig, at en læge, du kender, uberettiget tjekker dine oplysninger," giver sundsportalen som eksempel.
Sådan tjekker du selv, hvem der har set dine sundhedsdata

 • Gå ind på sundhed.dk
   
 • Log på med NemID eller nøglefil
   
 • Vælg fanen "Min Log"

Vælg den ønskede periode (op til 2 år) og vær opmærksom på navne eller steder, du ikke kan genkende fra dit behandlingsforløb.
(Kilde: sundhed.dk)

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev