09.11.2011

Krag i flyverskjul

– om at problemer ikke forsvinder, bare ved at gemme sig!
”I flyverskjul!” råber Major V. Nielsen til sine rekrutter under en øvelses-march. Rekrutterne kaster sig ned i muddergrøften for at skjule sig. Major Nielsen ser op fra sin plads i grøften og får øje på rekrut 43 Larsen, der er blevet stående i vejkanten. ”Hvad laver du” brøler løjtnanten til ham. ”Gemmer mig bag et træ” lyder svaret. ”Idiot – der er jo ikke noget træ” brøler Major Nielsen af fulde hals! ”Næ, men der er jo heller ikke noget fly!”

Jeg kom til at tænke på denne gamle vittighed på vej til Sorø, hvor jeg skulle til møde med regionsformand Steen Bach Nielsen og interviewes til DR-P4. For hvor er Astrid Krag? Ja – hun er selvfølgelig i sit ministerium (tror jeg?). Men hvor er hun henne i forhold til sagen om Epilepsihospitalet? Tja…? Hun vil åbenbart ikke udtale sig til medierne – det ved jeg fordi Aftenshowet ellers ville have bragt et indslag med hende og nogle patienter i studiet. Hun har heller ikke svaret på de tre breve, vi fra Dansk Epilepsiforening har sendt til hende.  Hun har måske for travlt med alt muligt andet? I hvert fald har vi heller ikke fået en invitation til det møde med Astrid Krag, som vi for tre uger siden bad om…

Måske har hun travlt med at ligge i flyverskjul? I givet fald vil jeg håbe, at hun har valgt et træ at gemme sig bag, for det må være ubehageligt at ligge så længe i en muddergrøft! Og hvis det er Dansk Epilepsiforening hun skjuler sig for, er det da helt skørt. Vi er ikke et fjendtligt fly, der er ude på at angribe hende. Tværtimod.

Vores interesse er at hjælpe – både epilepsipatienterne og Astrid Krag. For Astrid Krag har jo lovet patienterne, at hun garanterer for deres behandling. Så var det måske bedre at høre på, hvad det er patienterne har at sige, i stedet for at forblive liggende i sin muddergrøft og holde sig for ørerne?

Det vi vil tale med Astrid Krag om, er at få set på, om den overordnede plan for behandling af epilepsi i Danmark lever op til den høje faglige standard, der er mulighed for at fastholde og udvikle i Danmark. Når hun kommer i problemer overfor Folketingets Sundhedsudvalg med sine udtalelser om, at f.eks. de udviklingshæmmede 7 andre steder i Danmark kan få samme gode behandling som på Epilepsihospitalet, er det fordi hun har blind tillid til, at Sundhedsstyrelsens specialeplan afspejler en virkelighed for patienterne. Men det gør den ikke…

Så Astrid Krag bør komme ud af sit flyverskjul – ud til den virkelighed epilepsipatienterne lever i. Som ansvarlig minister kan hun give den et offensivt serviceeftersyn: Så vil hun opdage, at mulighederne for at holde sit løfte til patienterne præsenterer sig selv, og at det er en løsning, der ikke består i at vente på, at indbildte fjendtlige fly forsvinder af sig selv.
Af Lone Nørager Kristensen, Landsformand

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev