20.03.2023

Speedskater blev fundet 20 timer efter et anfald

Speedskater Philip Due Schmidt faldt om med et epileptisk anfald en uge før VM på sit hotelværelse ved et stævne i Holland. Der gik 20 timer fra anfaldet begyndte, til han blev fundet. Søndag var han i Go’ morgen Danmark for at fortælle om epilepsi.

TV2-programmet Go' Morgen Danmark havde søndag besøg af speedskater Philip Due Schmidt, der fortalte om sin epilepsi. Foto: TV2.

“Jeg kom direkte fra en worldcup i Polen. Det var den sidste, inden jeg skulle køre VM i Holland, og jeg havde jeg været rimelig syg med influenza. Jeg skulle køre den her træning i Holland. Jeg kunne godt fornemme, at jeg ikke havde det supergodt. Men jeg troede bare, at jeg havde en dårlig dag. Jeg snublede op ad trappen på vej hjem. Jeg havde taget min holdkammerats jakke. Jeg går til aftensmaden. På hotelværelset kaster jeg op. En time efter, at går i seng står jeg op, falder over min cykel og ligger der i 20 timer,” fortæller speedskater Philip Due Schmidt, da han søndag var i Go’ Morgen Danmark.

Overlæge og neurolog på Epilepsihospitalet Filadelfia Harald Settergren Møller var også i studiet for at forklare om sygdommen.

“Det er ikke noget, man skal gå og være bange for. Men epilepsi er faktisk den andenstørste hjernesygdom i Danmark. Man anslår at 35.000 – 55.000 danskere har epilepsi. Der bliver diagnosticeret omkring 4.000 nye hvert år. Det er omkring 12 om dagen,” fortæller han.

Hvad kan udløse et anfald?, spørger tv-værten Heidi Frederikke Rasmussen.

“Ved nogen kan det være en medfødt genetisk sygdom, ved andre finder man ikke årsagen. Faktisk er det hyppigste, at man ikke finder årsagen. Genetiske sygdomme kan være én af de store årsager. Det kan også være, at man er født med et syndrom, og hvis man er et lidt ældre menneske, kan det være som led i en anden sygdom, eksempelvis hvis man får en blodprop i hjernen, eller hvis man har en hjernetumor.”

“Nu siger du, at det er 12 danskere om dagen, der bliver diagnosticeret med epilepsi. Det er et vanvittigt højt tal. Hvordan påvirker det hverdagen?”

“Det påvirker hverdagen rigtig meget. Dels får man jo en sygdom, man skal leve med i mange år, og nogle får også en kronisk sygdom. Men det er også en sygdom, der griber rigtig meget ind i ens hverdag. Eksempelvis i ens erhverv. Hvis man har et risikofyldt erhverv, vil man måske være nødt til at finde et nyt erhverv. Man vil også få et kørselsforbud i en periode. Som ny-diagnosticeret epileptiker er det 12 måneder. Det vil også i sig selv være meget begrænsende for ens færden og hverdag. Så det er en sygdom der på mange måder påvirker én, også med angsten for at få et nyt anfald. Det kan fylde rigtig meget,” fortæller Harald Settergren Møller.

“Hvor meget fylder det ved dig, at det kan ske igen?”, spørger værten speedskateren.

“Faktisk overraskende lidt. Jeg har fået mange informationer, og jeg har snakket med mange neurologer. Det tyder på, at chancen for at det kommer igen ikke er kæmpestor. Samtidig har jeg ikke lyst til at leve med en frygt. Man kan tage sine forholdsregler, men så længe at man har gjort det, så hjælper det ikke, at bekymre sig rigtig meget,” siger Philip Due Schmidt.

Det kommenterer overlægen på.

“Det er helt rigtigt. Vi skal også huske på, at selv om det fylder meget, så er risikoen for at få et nyt anfald, når man er i medicinsk behandling, reduceret betragteligt. Omkring 65-75 procent bliver faktisk anfaldsfri på medicinen. Så muligheden for at blive velbehandlet er rigtig stor og ved dem der ikke bliver velbehandlet på medicinen, der har vi også andre tilbud.”

“Du er en af de allerbedste speedskatere og er i meget god form. Hvilken betydning har det haft?”

“Da jeg var indlagt på intensiv i Holland, fik jeg at vide, at hvis jeg ikke havde været det, så var risikoen for, at jeg var død en del større. Det at være i god form er fordelagtigt på mange måder. Både fysisk og mentalt har sporten givet mig rigtig meget og gør, at jeg bedre kan komme igennem det.”

“Hvad skal du tilbage til?”, spørger værten.

“Til det samme. Jeg havde min bedste sæson nogensinde. Kort inden blev jeg en syver til et worldcup og en sekser til en worldcup, og jeg har også en fjerdeplads fra december, så det er sådan okay, så er jeg ikke superlangt fra. Selvfølgelig vil man gerne til OL, den olympiske drøm, og gøre det godt der. Det motiverer mig at køre mod de bedste og se, om jeg kan slå de bedste i verden. ”

Kilde

Go’ Morgen Danmark, TVV2.

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev