Trine er hjerneforsker. Stine er mor til Flora med epilepsi. På vegne af Epilepsiforeningen skal de to veninder fra DR-serien Slædepatruljen nu deltage i verden hårdeste langrendsløb, Arctic Circle Race, for at støtte epilepsisagen
På vegne af Epilepsiforeningen skal Stine Lincoln (t.v.) og Trine Toft deltage i Arctic Circle Race. Over tre dage skal skiløbere fra hele verden tilbagelægge 160 km og tilbringe nætterne i telt i den frysende ødemark. Foto: Privat
Af Per Vad
pervad@epilepsiforeningen.dk
I DR-serien Slædepatruljen var hjerneforskeren Trine Toft og Stine Lincoln, der har en datter med epilepsi, to af de 18 kvinder, der i løbet af seks afsnit blev udsat for et intensivt forløb, der var inspireret af Forsvarets optagelsesprøve og Slædepatruljen Sirius’ forskole.
Undervejs i den hårde 100 kms langrendstest styrtede Trine og fik en hjernerystelse. Den første, der var henne ved hende, var Stine, der fandt Trine for enden af en bakke. Synet af den styrtede veninde var en mental hård oplevelse for Stine. Hendes datter Flora har en svær epilepsi, og ulykken satte hele Stines alarmberedskab i gang. Og alle traumer fra oplevelser med datterens anfald væltede frem i hendes krop, husker Stine:
”Jeg tjekker som det første, om Trine har et epilepsianfald. Jeg ved Trine er hardcore ultraløber og ikke lader sig slå ud af noget som helst, og derfor bekymrer det mig meget at hun ligger der. Det hele kører simpelthen på autopilot.”
Mens Stine trods forskrækkelsen kunne fortsætte, blev uheldet slutningen for Trines deltagelse i Slædepatruljen. Men det blev starten på et helt særligt venskab mellem de to kvinder. Og nu skal de igen være sammen på ski i den arktiske kulde. Denne gang udsendt som frivillige af Epilepsiforeningen for at slå et stort – og koldt! – slag for epilepsisagen.
Indsamling til Epilepsiforeningen
På vegne af Epilepsiforeningen skal Trine Toft og Stine Lincoln deltage i Arctic Circle Race. Det ekstreme skiløb i Grønland anset af mange for at være det hårdeste og smukkeste langrendsløb i verden. Over tre dage skal skiløbere fra hele verden tilbagelægge 160 km og tilbringe nætterne i telt i den frysende ødemark.
”Mit hjerte banker for det arktiske, for iskolde eventyr, og for hjerneforskning. Arctic Circle Race er en unik mulighed for at kombinere alt dette og samtidig støtte en meget vigtig sag og en vigtig forening for nogen mennesker som kan have det meget vanskeligt”, siger hjerneforsker Trine Toft:
”Vi skal tilbage på skiene, men denne gang handler det ikke om at bestå en 100 km. langrendstest. Denne gang handler det om de mange patienter med epilepsi og deres pårørende, og vi gør det ud fra den fælles kobling vi har: Hjernen”.
De to veninder vil bruge turen til Grønland til at skabe fokus på epilepsi og samle penge til Epilepsiforeningens arbejde. Du kan hjælpe til med at dele initiativet mest muligt, så flest mulige for mulighed for at støtte. Man kan støtte via Mobilpay på 67566 og skrive teksten “ACR”, eller via en indsamling på Facebook.
Alle beløb går ubeskåret til Epilepsiforeningens arbejde.
Duften af iskold luft
Stine Lincoln drømmer om at sætte mere fokus på epilepsi og Epilepsiforeningen. Og hun peger på vigtigheden af forskning:
”Hvis de ikke havde forsket i genmutationen som Flora har, så havde hun aldrig fået den rette medicin, hvilket ville have haft fatale konsekvenser for hendes udvikling. Og nogle gange skal man gøre noget ekstremt for at skabe sådan en opmærksomhed, så det gør jeg ved at deltage i dette race.”
Arctic Circle Race skydes i gang den 22. marts i Sisimiut i Vestgrønland. For de to veninder bliver det ekstreme skiløb ikke kun et gensyn med hinanden, men også med den verden, de lærte at kende under Slædepatruljen. Og det glæder Trine Toft sig til:
”Jeg ser frem til at vende tilbage til et af de mest betagende steder, jeg nogensinde har oplevet, til at dufte den isnende luft, til at se det flødeskumslignende landskab og de overvældende fjelde. Jeg glæder mig til endnu engang at udforske den hvide vildmark, møde de lokale og tilbringe nogle dage sammen med dem. Desuden glæder jeg mig virkelig meget til at tilbringe tid med Stine, og sammen være på et eventyr, som vi begge skal opleve det hele af denne gang,” siger hjerneforskeren.
Stine Lincoln ser også frem til turen: ”Jeg er selvfølgelig mega nervøs. Selvom jeg har været på Grønland i forbindelse med Slædepatruljen og stået 100 km før, så jeg kan godt se, at dette her ikke er “bare lige”. Vejret er en kæmpe faktor, snestorm og minus 40 grader kan vente på os, det er jeg meget spændt på hvordan er,” fortæller Floras mor:
”Men jeg er ikke alene. Jeg har Trine, hun er ikke bare en støtte, men også en god ven, som om nogen ved, hvad jeg har stået i og kender mine forudsætninger. Selvom vores venskab er nyt, så er jeg ikke i tvivl om, uanset hvad vi ender med at stå i, så skal vi nok løfte hinanden op.”
Epilepsiforeningens direktør Per Olesen er glad for at det er lykkes at få Trine Toft og Stine Lncoln til at stille op:
”Det her bliver mere en almindeligt hårdt for Trine og Stine. En kæmpestor tak for at de stiller op, og på den her meget anderledes måde vil være med til at skubbe synlighed og viden ud om epilepsisagen, samtidig med at der samles penge ind til foreningens vigtige arbejde. Vi har simpelthen de sejeste frivillige, og det her bliver bare så spændende at følge i tiden som kommer. Jeg håber rigtigt mange vil følge og støtte dem i deres strabadser og dele undervejs. Alt sammen til fordel for epilepsisagen.”
Vær med i træningsevent
For at sprede epilepsi-budskabet yderligere og give dig mulighed for at træne dine skifærdigheder, har de allieret sig med endnu en deltager fra Slædepatruljen, Thit Larsen, der har hjulpet med at sætte et træningsevent op, inden afgangen mod Grønland.
Lørdag den 27. januar kl. 11.30 kan du deltage, når Stine, Trine og Thit tager dig igennem en funktionel træning i Improve Studio’s lækre lokaler i Vanløse.
Der er plads til 50 deltagere og alle niveauer er velkomne! Det koster 100 kr. at deltage. Send pengene på mobilepay 67566 og skriv teksten “ACR”. Send så et screenshot af indbetaling på mail til trinestineacr@gmail.com og fortæl, hvor mange der deltager.
Kilde
Epilepsiforeningen