25.10.2021

Deltagerne faldt fra ved test af VNS til øret

En test af en VNS, der sidder som en øresnegl, er endt uden konklusion. Men der er stadig interesse for at videreudvikle apparatet, fortæller forskeren bag

 

Envagus nerve stimulator (VNS), der kan sidde i øret på samme måde som et høreapparat, hvorfra den sender små strømsignaler til hjernen for at forhindre anfald. Det lyder som en rigtig smart ide. Så slipper man for en operation, hvor VNS’en skal lægges ind under huden ved brystet, og en elektrode skal vikles om vagusnerven i halsen.

Den umiddelbart gode ide med en VNS til øret (ta-VNS), har man forsøgt at teste på Rigshospitalet sammen med epilepsiklinikker i Norge, Holland og Belgien, men testen er nu endt uden en sikker konklusion om denne form for stimulation virker på epilepsi, fordi de fleste af deltagerne faldt hurtigt fra, allerede inden undersøgelsen var slut.

100 personer skulle have brugt øre-VNS’en men kun 37 meldte sig i løbet af 4 år. Kun seks forsøgspersoner brugte stimulatoren i de 18 måneder, som undersøgelsen varede. Resten faldt fra på grund af en blanding af praktiske problemer og udfordringer med at få deltagernes livsstil tilpasset brugen af apparatet, hvor de blandt andet skulle finde tid til at bruge den 4 timer hver dag, skriver forskerne i deres konklusion.

Fortsat interesse for øre-VNS

Overlæge Anne Sabers fra Rigshospitalet, der har stået i spidsen for undersøgelsen, peger i konklusionen også på, at man i fremtiden skal inddrage forsøgspersonerne på et tidligere tidspunkt i udviklingen af den slags tekniske løsninger, så de praktiske problemer med at bruge et nyt apparat kan blive løst inden det kommer på markedet.

Anne Sabers er ærgerlig over resultatet, da man ikke har fået et svar på om ta-VNS virker eller ej. Og hvis der skal være en fremtid for denne form for behandling, skal apparatet blive meget mere brugervenligt og det kræver ret store investeringer, påpeger hun.

”Men der er allerede en vis interesse for at videreudvikle stimulatoren, og vi må se hvor det ender,” siger hun.

Kilde

Science Direct

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev