Epilepsi-medicin under graviditet giver øget risiko for psykiske lidelser hos børn

Et stort internationalt studie understreger, at kvinder skal være meget opmærksomme på brug af epilepsi-medicin under graviditet. Særligt præparatet valproat

Tager du epilepsi-medicin under din graviditet er der en betydelig øget risiko for, at dit barn får alvorlige psykiatriske sygdomme. Det konkluderer en undersøgelse af 38.000 børn født af mødre med epilepsi fra Aarhus Universitet.

Mens det længe har været kendt, at nogle former for epilepsimedicin brugt i graviditeten er forbundet med risiko for medfødte misdannelser, så er dette nye studie det hidtil mest omfattende af børnenes mentale sundhed. Forskerne har blandt andet fundet en bekymrende sammenhæng mellem epilepsimedicinen valproat og risikoen for at udvikle en række forskellige psykiatriske sygdomme hos barnet.

– Vores studie viser, at 4 ud af 10 børn født af mødre med epilepsi, som havde brugt valproat under graviditeten fik stillet en psykiatrisk diagnose, inden de fyldte 18 år, og at midlet særligt var forbundet med øget risiko for sygdomme som autisme, ADHD og mental retardering, udtaler professor ved Aarhus Universitet og overlæge på Aarhus Universitetshospital Jakob Christensen.

Andelen af børn, der udviklede en psykiatrisk lidelse, inden de fyldte 18 år, var i studiet 42 procent hos børn af mødre, der anvendte valproat under graviditeten. .

På den positive side viser studiet, at hyppigt anvendte lægemidler som lamotrigin, carbamazepin og oxcarbazepin ikke er forbundet med øget risiko for psykiatriske sygdomme.

Studiet er udført i Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island og omfatter børn. I Danmark fødes der hvert år omkring 400 børn af mødre, der har taget epilepsimedicin under graviditeten.

Kilde

Aarhus Universitet

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev