17.08.2015

Epilepsi og søvnapnø

For mennesker med epilepsi kan en dårlig søvn bl.a. øge anfaldshyppigheden og de risici, der er forbundet med natlige anfald. Nu tyder en amerikansk undersøgelse på, at patienter med tindingelapsepilepsi, der ikke kan gøres anfaldsfri med medicin, har større sandsynlighed for at få obstruktiv søvnapnø end patienter, hvor epilepsien sidder uden for tindingelappen.
Obstruktiv søvnapnø er en søvnforstyrrelse med anstrengt vejrtrækning under søvn, der ofte opleves i form af snorken, og tit fører til dårlig søvnkvalitet med hyppige opvågninger, som personen ikke kan huske næste morgen.
I undersøgelsen blev 189 patienter med medicinsk intraktabel epilepsi fulgt i EEG-monitering (EMU). 101 af patienterne havde tindingelapsepilepsi, mens 88 havde epilepsi uden for tindingelappen.
Efter EEG med videoovervågning udfyldte de to grupper spørgeskemaer med spørgsmål, der handlede om søvnkvalitet, søvnighed i dagtimerne og symptomer på obstruktiv søvnapnø.
Der var ingen forskel, når det gjaldt almindelig søvnkvalitet og søvnighed i dagtimerne. Men når det gjaldt symptomer på søvnapnø scorede gruppen med tindingelapsepilepsi væsentligt højere.
Det tyder på, at undersøgelsens patienter med tindingelapsepilepsi havde en større risiko for obstruktiv søvnapnø end de med epilepsi uden for tindingelappen, konkluderer forskerne.
De peger også på, at der kan være en stor værdi i at teste patienter med tindingelapsepilepsi for søvnapnø ved hjælp af et spørgeskema. 
(Kilde: Epilepsy Foundation – læs om søvnapnø på sundhed.dk)

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev