28.09.2011

Epilepsihospitalet lukker 2 afdelinger

Hvor vidt tusindvis af de sværest behandlelige epilepsipatienter skal kunne tilbydes den mest optimale behandling eller ej står og falder med, om folketingets politikere vil leve op til deres ord

”Det er tæt på at være den værst tænkelige situation for nogle af de hårdest belastede epilepsipatienter i Danmark,” udtaler Dansk Epilepsiforenings landformand Lone Nørager Kristensen oven på udmeldingen om, at Epilepsihospitalet Filadelfia er blevet tvunget til at lukke ungdomsafdelingen og afdelingen for de psykisk og fysisk udviklingshæmmede med epilepsi og samtidig aflyse stort set samtlige patientforløb resten af året. At Filadelfia mener, at være reelt lukningstruede på længere sigt er ubærligt at tænke på og vil medføre stærkt forringede behandlingsmuligheder for de patienter, der er hårdest ramt af epilepsi.”

Region Sjælland vælger åbenbart at gennemtvinge en ulyksalig driftsoverenskomst, som umiddelbart har resulteret i foreløbig lukning af to af Epilepsihospitalets mest unikke afdelinger. Om lukningen af afdelingen for de psykisk og fysisk udviklingshæmmede med epilepsi – der i daglig tale kaldes Havehuset – udtaler Dansk epilepsiforenings formand:

”Havehuset er helt unikt. Lignende afdelinger findes ikke andre steder i Danmark. Og det er uvist hvor de fysisk og psykisk udviklingshæmmede nu skal gå hen og få udredt deres ofte meget vanskelige epilepsi. Med en gennemsnitlig indlæggelsestid på 28 dage er det ikke patienter et almindeligt regionssygehus kan behandle.”

Dansk Epilepsiforening ønsker, at lukningerne forhindres ved, at der findes en løsning som bevarer de nuværende kompetencer og kapaciteter på Filadelfia. Derfor tager vi hurtigst muligt kontakt til den kommende Sundhedsminister samt til Folketingets partier for at få nye drøftelser i gang mellem parterne.

”I Sundhedsaftalen, der var en del af 2020-forliget, var et folketingsflertal enige om specifikt at sikre en holdbar løsning for Epilepsihospitalet Filadelfia. Siden har bl.a. Socialdemokraternes og SFs sundhedsordførere udtalt utvetydig støtte til, at Filadelfia skulle bevare sin fulde kapacitet. Jeg tror og håber, at politikerne vil leve op til deres aftaler og ord og sikre en løsning på det forhandlingsmorads som Filadelfia og dets patienter er havnet i.”

”I denne sag handler det ikke om at bevilge flere penge til epilepsiområdet. Det handler blot om at bruge pengene fornuftigt. Jeg er enig med politikerne, når de generelt ønsker at samle ekspertise på specialiserede hospitaler. Epilepsihospitalet er Danmarks eneste specialhospital på epilepsiområdet, og det er økonomisk uforståeligt og behandlingsmæssigt tragisk, hvis man på grund af et kaotisk forhandlingsforløb lader specialviden og unikke behandlingsmuligheder på epilepsiområdet gå tabt,” udtaler Dansk Epilepsiforenings formand Lone Nørager Kristensen.

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev