I fem hæfter sætter Specialrådgivning om Epilepsi fokus på børn, unge og voksne med epilepsi samt mennesker med epilepsi og autisme
Specialrådgivning om Epilepsi, der er en del af Filadelfia i Dianalund, har udgivet fem hæfter med masser af god viden og brugbare råd, når epilepsien giver knuder i skoletimen, hverdagen eller arbejdslivet.
To af hæfterne handler om børn, og selvom målgruppen er lærere, pædagoger, sagsbehandlere og PPR-medarbejdere (Pædagogisk Psykologisk Rådgivning), så kan forældre og andre også lære meget af udgivelserne.
30-40 % af skoleelever med epilepsi har adfærdsforstyrrelser i større eller mindre grad, står der i hæftet ”Børn og epilepsi”. Udgivelsen ser på de udfordringer, børn med epilepsi kan opleve. Der beskrives både de kognitive vanskeligheder og de sociale og adfærdsmæssige udfordringer, ligesom udgivelsen ser på barnets udvikling og trækker de ting frem, hvor børn med epilepsis udvikling kan adskille sig fra andre børns.
I hæftet ”Børn og epilepsi – praktiske råd” er der, som titlen afslører, fokus på hvad man som skolelærer eller sagsbehandler kan gøre. Det er 12 sider med pædagogiske anbefalinger i undervisningen og praktiske råd til PPR-medarbejdere og kommunale sagsbehandlere.
I pjecen ”Unge og epilepsi” bliver lærere, pædagoger, sagsbehandlere og PPR-medarbejdere introduceret til epilepsi, og hvordan sygdommen kan påvirke hverdagen for de mange unge, der døjer med den. Og man kan bl.a. læse om kognitive problemer og udtrætning og få gode råd om uddannelse.
Selvom ungdomspjecen ligesom de andre i serien er målrettet fagpersoner, så er der også meget godt at hente for både unge med epilepsi og pårørende. For eksempel er der nogle gode afsnit om det at acceptere sin epilepsi og lære at leve med den.
”Voksne med epilepsi” har også de kommunale fagpersoner som målgruppe, men igen kan mennesker med epilepsi og deres pårørende også have stor glæde af at læse hæftet. Det fortæller bl.a. om kognitive problemer, udtrætning, psykiske problemstillinger, problemer med at acceptere sygdommen, vanskeligheder på arbejdsmarkedet, hverdagens udfordringer og alle de praktiske problemer. Og den 20 sider store pjece giver hele vejen igennem gode råd.
Det femte og sidste hæfte hedder ”Epilepsi og autisme – en udfordrende dobbeltdiagnose”. Det er 16 sider målrettet pædagoger, psykologer og socialfaglige medarbejdere, der fortæller om de udfordringer, der følger med dobbeltdiagnosen og beskriver bl.a. hvordan dagsplaner kan være en stor hjælp, når folk med epilepsi og autisme har problemer med at fungere i hverdagen.
Her kan du bestille pejcerne
Man kan bestille hæfterne hos Specialrådgivningen på soe@filadelfia.dk eller telefon 58 27 10 31.
Kontakt Specialrådgivning om epilepsi
Specialrådgivning om Epilepsi, hører til på Filadelfia, hvor de bl.a. nyder godt af den store specialviden, der er på Epilepsihospitalet. Specialrådgivningen er en del af den samlede specialrådgivning under VISO i Socialstyrelsen.
Deres rådgivning er gratis og landsdækkende, og alle er velkomne til at kontakte dem, hvis man har behov for sparring om epilepsi og de psykosociale forhold. Man kan kontakte Specialrådgivningen via mail på soe@filadelfia.dk eller telefon 58 27 10 31.