Filadelfia lancerer særligt botilbud til unge

Fra august af åbner Filadelfia et botilbud, for unge der går på STU. Her bliver der plads til at fem unge kan bo på Filadelfia, mens de tager en STU-uddannelse.

Fra august af kan unge tage en STU, mens de bor på Filadelfia. Foto: Istockphoto

Af: Victor Bebe Larsen

En god idé bliver nu til virkelighed på Filadelfia. Fra august er epilepsihospitalet klar til at åbne et helt nyt botilbud for unge, der tager en Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse, der i daglig tale bare bliver kaldt for STU.

Lige nu arbejder håndværkere på højtryk for at gøre to af stedets gamle rækkehuse klar til at fem unge kan flytte ind, når Filadelfia åbner det nye botilbud til august. I den ene bygning vil der være fire værelser, to toiletter og et lille køkken. Den anden bygning vil være en fællesbygning med et stort køkkenalrum, opholdsrum og et værelse til en enkelt ung.

Værd at vide om STU
  • Beskrivelse: Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) er en ungdomsuddannelse, der tilbydes til unge med særlige behov, der ikke umiddelbart kan gennemføre en ordinær ungdomsuddannelse eller komme ud på arbejdsmarkedet.
  • Formål: Formålet med STU er at understøtte den unges personlige udvikling og forberede dem bedst muligt til en så selvstændig tilværelse som muligt.
  • Indhold: STU tilrettelægges individuelt efter den unges behov og interesser. Den kan inkludere både skoleundervisning, praktikforløb og andre aktiviteter, der styrker den unges faglige og personlige kompetencer.
  • Varighed: STU kan vare op til 3 år, afhængigt af den unges behov og udvikling.
  • Målgruppe: Målgruppen for STU er unge mellem 16 og 25 år, der har behov for særlig støtte og tilrettelæggelse af deres uddannelse på grund af fysiske, psykiske eller sociale udfordringer.

Kilde: Undervisningsministeriet

Søren Juul, områdeleder på Filadelfia, er glad for, at han og hans kolleger snart kan åbne det nye botilbud. De har allerede et STU-tilbud, men det nye bliver, at eleverne også får mulighed for at bo på Filadelfia, mens de tager deres uddannelse.

– Vi er landsdækkende, men desværre har vores STU-tilbud været ret begrænset til folk, der bor i Sorø Kommune og omegn, fordi de skal kunne transportere sig frem og tilbage hver dag. Derfor har tilbuddet haft sine geografiske begrænsninger for folk, der f.eks. bor i Aalborg eller Næstved, forklarer Søren Juul.

Ifølge Søren Juul vil tilbuddet blive bygget op omkring forskellige fællesskabende aktiviteter. Det kan blandt andet være biografture, fællesspisning eller en tur ud i det blå. Han understreger dog, at der også vil være masser af tid til at være alene.

Stor interesse

Der gik ikke lang tid fra, at Filadelfia annoncerede det nye tilbud, til telefonen begyndte at ringe fra interesserede unges forældre. Søren Juul forklarer, at tre elever af deres i alt seks nuværende STU-elever desuden har tilkendegivet, at de gerne vil være en del af det nye botilbud.

– I sidste ende handler det selvfølgelig om, at der sidder en sagsbehandler ved kommunen, der også synes, det her er en god idé. Det er kommunerne, der skal være villige til at betale den takst, det koster at have en ung boende på vores botilbud. Vi ligger i den dyre ende, men vi tilbyder til gengæld nogle ting, som de andre tilbud ikke gør. Vi har kompetent faglært personale, der blandt andet er vant til at håndtere vanskelig epilepsi,” forklarer Søren Juul.

Hvis botilbuddet bliver en succes og efterspørgslen fortsat stiger, er Søren Juul og kollegerne fra Filadelfia heldigvis klar til at imødekomme det.

– Vi har mulighed for at inddrage to yderligere huse, hvor der kan laves fire lejligheder i hver. Det vil sige, at vi på sigt har mulighed for at have 13 elever boende på det her botilbud, uddyber Søren Juul.

Hvis man er interesseret i at høre mere om STU med botilbud på Filadelfia, kan man kontakte Søren Juul på telefon: 2334 9424.

Kilde:
Filadelfia
Undervisningsministeriet

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev