Forsker: Om fem år kan et prik i fingeren afsløre epilepsi

Forskellige forskningsprojekter er ved at finde biomarkører i blodet, der kan vise om en person har epilepsi

 

Om fem år kan man diagnosticere epilepsi ved hjælp af en blodprøve fra et lille prik i fingerspidsen, forudser forskere, der arbejder med at finde biomarkører i blodet, der kan fortælle, om en person har epilepsi eller ej.

Hvis man kan finde stoffer i blodet, som kun personer med epilepsi har, vil det løse nogle af nutidens diagnostiske problemer og måske bane vej for bedre behandling. Og flere steder har forskere allerede fundet enkelte mikrospor i blodet, der indikerer epilepsi.

”Det er virkelig svært at diagnosticere epilepsi”, forklarer David Henshall, der er professor ved Royal College of Surgeons i Irland: ”Anfald er det primære kliniske symptom på sygdommen, men det er meget sjældent, at lægen overværer en patient have et anfald. Der er epilepsi fuldstændigt forskelligt fra for eksempel Parkinson, hvor lægen kan observere symptomerne.”

Har fundet en biomarkør

Den gængse måde at undersøge for epilepsi er en EEG-måling, hvor man sætter elektroder på hovedbunden af patienten og måler hjerneaktiviteten. ”Problemet er, at mange mennesker med epilepsi har et normal EEG, mens andre kan have en unormalt EEG uden at have epilepsi”, fortæller professor Henshall: ”Derfor har vi brug for en bedre test.”

Den simple løsning ville være en blodprøve i stil med den, man tager med et prik i fingerspidsen på diabetespatienter. Og Henshall, der leder forskningsarbejdet i forskningsprojektet EPIMIRNA, tror og håber, at projektet vil kunne bane vej for det.

EPIMIRNA er et forskningsprojekt, der studerer mikro RNA molekyler (micro ribonucleic acid), der kan påvirke generne, for at se om mikro RNA kan være nøglen til epilepsi.

Ved at sammenligne niveauet af forskellige typer mikro RNA-molekyler (miRNA) i blodet på raske forsøgsdeltagere med niveauet i blodet fra personer med epilepsi, kan forskerne se, hvilke af de mikroskopiske syremolekyler, der er forbundet med epilepsi. Og det er faktisk allerede lykkedes, fortæller Henshall: ”Vi har identificeret et sæt miRNA, der konsekvent er ændret i blodniveauet hos mennesker med epilepsi.”

Kan hjælpe patienter med PNES

Forskergruppen arbejder nu sammen med kemikere på at udvikle en prototype på et apparat, der kan måle lave forekomster af disse biomarkører. Hvis det lykkes, vil man inden for fem år kunne lave blodprøver for epilepsi med et prik i fingerspidsen, mener David Henshall.

Hvis Henshalls forudsigelser holder stik, vil blodprøven blandt kunne hjælpe behandlerne til at skelne mellem patienter med epilepsi og patienter, der får anfald af andre årsager – for eksempel patienter med PNES.

Et andet EU-finansieret forskningsprojekt, der peger i samme retning, er EPITARGET, hvor forskerne også leder efter biomarkører, der kan afsløre epilepsi.

Hér undersøger forskerne blandt andet biomarkører hos patienter, der har fået alvorlige hjerneskader, hvor 20 procent udvikler epilepsi hen ad vejen . Hvis man kan finde de rigtige biomarkører, kan man med prøver finde frem til de personer, der er er i høj risiko for at udvikle epilepsi og måske en dag være i stand til at  forebygge sygdommen.

Kilde

Medical Xpress

 

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev