27.11.2023

Forsker: ”Vi taler om muligheder for at stoppe anfald, før de overhovedet begynder

Epilepsiforbundet har talt med to tysk-norske epilepsiforskere, der sidder i Oslo og leder efter svar på, hvordan et forskningsgennembrud kan forhindre anfald, før de opstår: ”Et gennembrud, som jeg er overbevist om, ikke ligger så langt foran os,” siger en af dem

Dr. Toni Berger er en tysk epilepsiforsker, der har gjort Norge til sit hjemland. I sin forskning leder Berger efter en måde at forhindre epilepsi, før det opstår. Foto: EpilepsiNett

Hidtil har forskere i epilepsi hovedsageligt set på hjernens nerveceller, når du skulle finde en måde at forhindre anfald. Men forskere er nu begyndt at interessere sig for de mindre kendte gliaceller:

”Indtil nu har fokus primært været på nervecellerne, når man har forsket i hjernen. I epilepsiforskningen har man altid gået ud fra, at det er aktiviteten i nervecellerne, der udløser anfald. Alle de nuværende epilepsimediciner er lavet for at bremse nervecelleaktiviteten,” siger Dr. Kjell Heuser til det norske Epilepsiforbundets nyhedsbrev.

Heuser, der er overlæge på neurologisk afdeling på Rikshospitalet i Oslo, er en af de forskere, der mener at forskningen i gliaceller kan blive et gennembrud for epilepsiforskningen:

”Et gennembrud, som jeg er overbevist om, ikke ligger så langt foran os,” siger han til Epilepsiforbundet.

De mindre udforskede gliaceller ligger rundt om nervecellerne på alle sider. Tidligere troede man, at gliaceller kun støttede op omkring nervecellerne og hjernens funktion. Men gliaceller har vist sig at spille en aktiv rolle for, hvordan nervecellerne kommunikerer med hinanden, fortæller den tyske forsker, der er en del af et internationalt team, der har afsløret, at der ligger mange svar i disse støtteceller.

”Det er blevet mere og mere klart i de seneste år, at gliaceller spiller en stor rolle i forskellige neurologiske sygdomme, herunder Alzheimers, multipel sklerose, Parkinson – og epilepsi,” fortæller Heuser til Epilepsiforbundet:

”I vores forskning har vi afsløret, at gliaceller faktisk er aktive før nervecellerne under et anfald, fortæller han: ”Det betyder, at ved at rette fokus mod gliacellerne kan man potentielt stoppe epilepsien, før et anfald opstår.”

Man kan se det i blodet

En anden tysk epilepsiforsker, der ligesom Heuser, har gjort Norge til sit hjemland, er Dr. Toni Berger. I sin forskning leder Berger efter en måde at forhindre epilepsi, før det opstår.

Berger forsker i, hvad der sker i hjernecellerne, før epilepsi opstår. Han tror, at forskerne er på vej til at kunne forstå mere af, hvad der sker i perioden, før epilepsi opstår. Hvad der er årsagen til, at en hjerne går fra at være tilsyneladende sund til at udvikle epilepsi?

”Hos nogle af dem, der udvikler epilepsi, kan vi se en ændring i celler, i en fase der starter længe før det første anfald,” fortæller Dr. Toni Berger til Epilepsiforbundet.

Berger fortæller, at disse tidlige ændringer er synlige både i hjerneceller og blodceller: ”Det betyder, at man måske i fremtiden kan tage en blodprøve og lede efter biomarkører, der kan fortælle os, at en person er ved at udvikle epilepsi. Hvis vi kan finde ud af dette, før anfaldene indtræffer, er der store muligheder for, at behandlingen i fremtiden kan behandle syge celler, før det udvikler sig til anfald,” siger Berger:

”Vi taler om muligheder for at stoppe anfald, før de overhovedet begynder”

Kilde

Epilepsiforbundet

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev