09.08.2021

Forskere finder kemisk reaktion, der måske kan styre epilepsi

I museforsøg har amerikanske forsker fundet en kemisk reaktion i hjernen, der kan stabilisere signalstoffer, der er vigtige for at kontrollere epilepsi

 

Hos nogle mennesker bunder epilepsien i en skæv balance mellem de signalstoffer, der skal stimulere eller hæmme hjernecellernes aktivitet. Det gælder bl.a. for mennesker med den svære epilepsiform Dravet syndrom, hvor en genetisk mutation i den såkaldte natriumkanal gør den dårligere til at producere de hæmmende neuroner.

Nu har forskere fundet ud af, at en særlig kemisk reaktion i hjernen – kaldet neddylation – kan stabilisere natriumkanalerne i mus.

Da forskerne avlede mus, der ikke havde det nødvendige protein til neddylation, viste det sig, at de mus udviklede epilepsi. Det fik forskerne til at konkludere, at neddylation spiller en kritisk rolle for natriumkanalen og dermed for risikoen for at udvikle epilepsi.

“Hvis vi har den kemiske reaktion i skak, kunne du hjælpe med at kontrollere epilepsi”, siger professor Lin Mie fra det amerikanske forskningsuniversitet Case Western University, som stod for museforsøgene. Og professoren mener, at teorien også gælder for mennesker.

Selvfølgelig erkender forskerne også, at dette kun er det første skridt i den nødvendig forskning. Nu vil forskerne begynde at se på lægemidler og fremgangsmåder, der kan bruges til at manipulere den kemiske reaktion, der vil stabilisere natriumkanalen.

Kilde

Medical Press

Her kan du læse om, hvad der foregår i hjernen under et anfald

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev