26.04.2022

Forskning: Lys man ikke ser og lyd man ikke hører kan revolutionere anfalds-behandling

I forsøg på rotter eksperimenterer forskere med et nyt system, der bruger lys og lyd til at frigive medicin i hjernen. De håber, det kan revolutionere behandlingen hos personer, hvor medicin ikke slår til

 

Allan Hougaard
allan@epilepsiforeningen.dk

Det lyder måske lidt af tryllestøv, når forskerne bag et nyt forskningsprojekt beretter om, hvordan lys man ikke kan se, og lyd man ikke kan høre, kan bekæmpe anfald hos epilepsipatienter. Men der er ifølge forskerne fra universiteterne i Otago i New Zealand og Okinawa i Japan solide forskningsresultater bag deres løfter.

Forskerne har udviklet et nyt system, som bruger specialiserede lydbølger over den frekvens, som vi kan høre, og lys med længere bølgelængde, end vi kan se, til at frigive medicin i målrettede områder af hjernen for at stoppe anfaldsaktivitet.

Systemet fungerer ved, at der sprøjtes mikroskopiske fedtkugler – såkaldte liposomer eller biologiske pakker – ind i blodet. Indkapslet i liposomerne er der en høj koncentration af et lægemiddel, som kan bekæmpe anfaldsaktivitet i hjernen, når det frigives. Det aktive lægemiddel bliver først frigivet, når et liposom bliver bestrålet med lyd eller lys.

Enheden frigiver medicin

En af forskerne bag projektet, professor John Reynolds, forklarer til Medical Xpress, hvordan en særlig enhed, der er monteret på hovedet, vil sørge for at sende lyd eller lys ind på præcis det område af hjernen, hvor et anfald er på vej.

“Lydbølgerne målrettes mod et område, hvor epileptiske anfald kan starte, og vil frigive stoffet fra bittesmå biologiske pakker, der cirkulerer i blodbanen, mens de passere gennem området for at undertrykke anfalds aktivitet,” siger John Rynolds.

Enheden, som sørger for at frigive lægemidlet i hjernen, kan enten aktiveres manuelt, når en person fornemmer, der er et anfald på vej, eller automatisk af et system, der ved hjælp af hjernebølger registrer, at et anfald er under udvikling.

Forsøg på rotter

Det nye system vil ifølge John Reynolds især være interessant for den store gruppe af epilepsiramte, som traditionel epilepsimedicin ikke har kunnet hjælpe til at blive anfaldsfri. Og samtidig begrænse brugen af anden medicin for mange patienter.

”Det, der er brug for, er et system til at levere stoffet umiddelbart efter det første tegn på et anfald, og vores undersøgelser har vist, at dette system formår at frigive medicinen hurtigt, øjeblikkeligt og effektivt. Vores system vil gøre det muligt, at reducere anfaldsfrekvensen og reducere personers medicinindtag og dermed forbedre deres livskvalitet,” siger John Reynolds.

De hidtidige forsøg har været udført på rotter, forskerne vil nu fortsætte arbejdet med at gøre systemet sikkert til brug på mennesker. Forsøgene er blevet gennemført i et samarbejde mellem University of Otago I New Zealand og Okinawa Institute of Science and Technology Graduate University i Japan.

Kilde

Forskningsartikel i Medical Express 

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev