26.04.2022

Ketogen diæt gjorde Lauritz anfaldsfri

”Hvis man har lyst til at prøve ketogen diæt, så skal man bare have den helt store Ja-Sombrero på,” siger Lasse, der er Lauritz far. Familien sagde ja, og i dag er Lauritz anfaldsfri, og firmaet Nutricia har produceret en film, der fortæller hans historie

 

Når medicinen ikke kan gøre en anfaldsfri, kan ketogen diæt nogle gange være en mulighed. Og for nogle patienter med epilepsi kan ketogen diæt være med til at mindske anfaldene. For Lauritz og hans familie var det præcis det der skulle til for, at Lauritz blev fri for anfald.

Nu har firmaet Nutricia produceret en film, der fortæller Lauritz historie.

Lauritz var knapt tre år, da han en novemberdag får sit første epileptiske anfald. Han er i børnehaven, så hans forældre oplever det faktisk ikke selv, men bliver selvfølgelig tilkaldt med det samme. Han kommer hurtigt på hospitalet, får medicin for epilepsi og er frisk og glad igen efterfølgende.

Klar til at prøve alt

Men i tiden efter kommer der flere og flere voldsomme anfald, og lægerne kan ikke finde en medicinering, der kan fungere. Til sidst foreslår en læge, at Lauritz bliver henvist til epilepsihospitalet Filadelfia, som har specialistviden om forskellige typer af behandlingsformer for epilepsi. Her hører de for første gang om muligheden med ketogen diæt, der er en diæt, hvor man regulerer kosten ret skrapt med meget fedt og protein og kun få kulhydrater.

Ketogen diæt til medicinresistent epilepsi bør altid gøres i samarbejde med ens behandler og overvåges af et specialiseret sundhedspersonale. Det kræver tæt samarbejde med et erfarent ketoteam, bestående af en neurolog, en diætist og en sygeplejerske.

”Vi var så langt ude, og vi gjorde os ikke de store overvejelser. Når man har en søn med epilepsi, så er de fleste forældre nok klar til at save højre arm af for alt hvad der virker. Så vi var klar til at prøve de ting der var,” fortæller Lasse, Lauritz far.

Da Lauritz begynder at blive introduceret til den nye kost er han langt fra så begejstret, som man kunne ønske. Men i dag er Lauritz snart syv år. Han har været på diæten tre år, er trappet ud af sin medicin, og restriktionerne ved hans mad er for længst blevet rutine.

Kastede sig ud i det

Da Mette og Lasse første gang hørte om ketogen diæt, fik de samtidig at vide, at det var et stort indgreb i dagligdagen og  ”ikke noget vi normalt anbefaler”. Men i dag er familien glade for, at de kastede sig ud i det. Samtidig må de give lægerne ret i, at det er en omvæltning. Både for deres barn og deres familie som helhed.

”Hvis man har lyst til at prøve ketogen diæt, så skal man bare have den helt store Ja-Sombrero på, siger Lasse: ”Det handler om at kaste sig ud i det.”

Lauritz’ mor, Mette, er enig og fortæller, at det bl.a. har været en stor hjælp at bruge app’en Ketoplanner. Det er en online platform, hvor diætisten på Filadelfia kan beregne måltider til de patienter som følger diæten. Her kan forældrene gå ind og finde præcise opskrifter til Lauritz

”Det mest besværlige er faktisk at vi skal sørge for at have ingredienserne i vores køleskab. Vi er altid på forkant, og vi har altid masser af mad i fryseren, fordi så kan vi også være impulsive i vores hverdag. Fx hvis der er nogle venner der ringer og spørger, om vi skal spise sammen. Så ved vi, at vi skal kun lige skal hjem og hente et eller andet i fryseren, og så kan han spise det,” fortæller Mette.

”Det kan godt være, at de første måneder ikke er den fedeste oplevelse, men det skal nok komme. Og så bliver det hverdag,” siger Mette.

Kilde og foto

Nutricias YouTube-kanal. Foto: Thomas Steen Sørensen.

Læs mere om ketogen diæt her

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev