03.04.2013

Gele-elektrode virker

En elektrode fastgjort med gele udvendig på panden, hvor den i 12 timer om dagen stimulerer Trigeminus -nerven med elektriske impulser, kan reducere antallet af anfald hos epilepsipatienter, hvor medicin ikke virker. Det tyder en amerikansk undersøgelse på.
Trigeminus-nerven kaldes af nogle for hjernens hovedvej på grund af dens store kontaktnet til mange af hjernens andre nerver.
Metoden blev afprøvet på 48 patienter med mindst to tonisk/kloniske eller komplekse fokale anfald om måneden. Forsøgspersonerne blev opdelt i tre grupper, der brugte gele-elektroden i 12 timer om dagen i henholdsvis 6, 12 og 18 uger.
Hos de patienter, der brugte gele-elektroderne i 18 uger, fik 40 procent af personerne færre anfald, og meget få oplevede bivirkninger. Den mest udbredte var 14 procent som fik hudirritation. De patienter, der brugte elektroden i mindre end 18 uger, opdagede ingen nævneværdige forbedringer i deres epilepsi.
Kommentatorer i lægekredse peger på, at det er nødvendigt at finde alternativer til medicinsk behandling for de patienter, hvor medicin ikke virker. De mener, at selvom det "kun" var 40 procent, der havde positiv effekt af behandlingen, så er den værd at lave yderligere forsøg med. Iagttagerne tror også, at et større antal af patienter  ville få glæde af behandlingsformen, hvis man brugte gele-elektroden i mere end 18 uger.
De mener også at de 12 timer, man skal gå med elektroden, ikke behøver at virke særlig generende, da det kan være om aftenen og natten, man har elektroden på.
(Kilde: Medscape Nurses)

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev