15.10.2015

Kræver fokus på epilepsi

Politikerne og sundhedsmyndighederne har for lidt fokus på kroniske lidelser som epilepsi, mener Dansk Epilepsiforenings landformand, Lone Nørager Kristensen, og formanden Dansk Epilepsi Selskab, Helle Hjalgrim. De to er gået sammen om et indlæg i Dagens Medicin, hvor de revser den ensidige fokusering på sygdomme der kan forebygges. Læs hele indlægget her Lone Nørager Kristensen og Helle Hjalgrims indlæg kommer som en reaktion på den såkaldte sygdomsbyrderapport, Statens Institut for Folkesundhed kom med for nylig. Her ser instituttet nærmere på, hvad 21 udvalgte sygdomme koster samfundet i udgifter til sundhedsydelser, sygedage, besøg hos praktiserende læge og ikke mindst tabt arbejdsfortjeneste.
Rapporten er bestilt af Sundhedsstyrelsen, og epilepsi er ikke en af de udvalgt sygdomme. Det er et stort problem, mener de to formænd: "For når Sundhedsstyrelsen bestiller en rapport om sygdomsbyrder, så handler det også om fremtidige indsatser. Hvor kan det betale sig at gøre en indsats. Er du ikke med på listen, så risikerer du at blive overset, når sundhedskronerne i fremtiden skal prioriteres."
I undersøgelsen har man valgt at undersøge store sygdomme, dvs. sygdommen som mange mennesker lider af og så sygdomme, som kan forebygges.
"Hvad gør vi med de sygdomme, som ikke kan forebygges, og som måske heller aldrig bliver raske?" spørger debattørerne:
"Kronikere lever ofte med deres lidelse igennem det meste af deres liv. Mange har komplekse problemstillinger, som kræver en livslang specialiseret indsats fra flere forskellige sektorer i samfundet. Kronikere er med andre ord alt andet end en lavt-hængende frugt. Men det må aldrig være sådan, at vi udelukkende prioriterer forebyggelse og de indsatser, hvor vi kan hente en hurtig gevinst. Vi må også prioritere de sygdomme, som ikke kan forebygges."
De peger på at Verdenssundhedsorganisationen, WHO, synes epilepsi er så vigtigt at de i år har vedtaget en resolution om epilepsi. De peger også på de store omkostninger der er forbundet med epilepsi:
"En undersøgelse gennemført af Poul Jennum og Jakob Kjellberg i 2011 viser således, at epilepsi er den næstdyreste lidelse på det neurologiske område målt i udgifter til behandling, medicin og tabt arbejdsfortjeneste. Internationale undersøgelser er kommet frem til tilsvarende konklusioner." Skriver de og slutter:
"Set i det lys er det svært at forstå, at Sundhedsstyrelsen kun fokuserer på sygdomme, der kan forebygges."
(Kilde: Dagens Medicin)

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev