07.05.2013

Lysterapi mod depression

Lysterapi kan måske mindske personer med epilepsis symptomer på depression og angst. Det viser en engelsk undersøgelse.

101 patienter med fokal epilepsi og tilbagevendende epilepsi-anfald blev delt i to grupper, der hver morgen fik 20 minutter med enten stærk lysterapi eller svag lysterapi. Lysstyrke måles i lux. Og både de patienter, der fik 10.000 lux, og dem der fik den svage lysstyrke på 2.000 lux fik færre symptomer på depression.

Det overrasker forskerne, at der ikke var forskel på de to grupper.  Det kan skyldes, at personerne ikke kun blev påvirket af lysterapien, men også af ændringen af deres morgenvaner. Det er en af de ting, der bør forskes videre i, mener forsøges leder, Sallie Baxendale, PhD, CPsychol fra the Department of Neuropsychology ved the National Hospital for Neurology and Neurosurgery i  London, England.

"Depression er den mest udbredte følgesygdom til epilepsi,” siger Sallie Baxendale

Hun fik ideen til at afprøve lysterapis effekt på epilepsi-patienter med anfald, fordi lysterapi har vist sig at være effektiv ved behandling af forskellige slags depressioner, som for eksempel SAD  – sæsonbestemt depression.

Nogle af vores danske eksperter har følgende kommentarer :

”Lysbehandling synes at have en dokumenteret effekt på en depressiv episode. Det drejer sig dog helt overvejende om såkaldte "sæsonbetingede" episoder á la vinterdepression. Det vil da være rimeligt at antage det samme gælder for mennesker med epilepsi. Behandlingen er  vidst ikke helt risikofri.

Hvis UV-lyset ikke er skåret væk, kan det formodentligt give grå stær i det lange løb. Normalt gives 2.500 lux 1 time hver dag i nogle uger. Lyset skal ramme nethinden, men gerne indirekte, således man f. eks. kan læse en bog samtidigt. Hvad angår mennesker med epilepsi må det undersøges nærmere,  hvem der kan have gavn af behandlingen, og hvilke på hvem den er nytteløs" siger overlæge Jens Lund Ahrenkiel, Epilepsihospitalet Filadelfia.
 
Ved nogle lysterapilamper står  beskrevet, at man skal være forsigtig, hvis man har epilepsi.   I den forbindelse har Sándor Beniczky, som er overlæge på Neurofysiologisk afdeling på Epilepsihospitalet følgende kommentar:

”Personer med fotosensitiv epilepsi får typisk anfald udløst af intermitterende lys. Lysterapi-lamperne giver en høj intensitet, men de lyser kontinuerligt. Det er kun patienter, der har oplevet anfald udløst af kontinuerlig lysstimulation skal være forsigtige," siger han.

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev