Stort nordisk studie viser, at valproat og topiramat giver øget risiko for fosterskade

Behandling med valproat eller topiramat under graviditeten medfører en øget risiko for intellektuelle handicap hos børnene. Men der er ingen øget risiko ved brug af levetiracetam, lamotrigin, clonazepam, gabapentin eller pregabalin

 

I flere år har man vidst, at der en øget risiko for fosterskade, hvis gravide behandles med epilepsipræparatet valproat. Generelt bruges præparatet, da heller ikke hos kvinder i den fødedygtige alder. Og hvis der ikke er noget virkningsfuldt alternativ til valproat, er der en lang række forholdsregler, der skal overholdes.

Men den viden, man har haft om epilepsipræparater og fosterskader, har været baseret på relativt små studier. Nu har et stort nordisk studie set på data fra børn født af 31.000 kvinder med epilepsi, der under graviditeten er blevet behandlet med et af ni forskellige epilepsipræparater.

Resultatet viser, at valproat og topiramat mere end fordobler risikoen for autisme og intellektuelle handicap hos børn, der bliver udsat for lægemidlerne i fosterstadiet i forhold til børn, der ikke har været eksponeret for lægemidlet i fosterstadiet. Det skriver Neurologisk Tidsskrift i en reportage fra den internationale neurologiske konference EAN Virtuel 2021.

Studiet viser også en mindre, men stadig signifikant forhøjet risiko ved oxcarbasepine og carbamazepine. Men da epilepsien i sig selv også medfører en risiko for autisme og intellektuel svækkelse, og når denne risiko er modregnet, står valproat og topiramat tilbage som de eneste af præparaterne, der medfører en ekstra forhøjet risiko for børnene, referere tidsskriftet.

Til gengæld er der ingen signifikant forhøjet risiko forbundet med brugen af levetiracetam, lamotrigin, clonazepam, gabapentin eller pregabalin, skriver Neurologisk Tidsskrift.

Kilde

Neurologisk Tidsskrift

Læs mere om valproat

Læs mere om epilepsi og graviditet

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev