17.08.2011

Teori om C-vitamin og hjernen

C-vitamin er kendt for at styrke øjets nerveceller. I en overraskende konklusion, er forskere nået frem til, at C-vitamin måske også spiller en afgørende rolle for funktioner i hjernen, der bl.a. har betydning for risikoen for epilepsianfald.
 
I både nethinden og hjernen er GABA en af receptorerne, der modtager og videresender signaler fra en celle til en anden. GABAs opgave er bl.a. at moderere signalerne, så de ikke er alt for kraftige, når de sendes videre. Hvis man har problemer med GABA-receptorerne i hjernen, er der ikke tilstrækkelig styr på de kraftige signaler, og signalerne kan – som lynnedslag – fremprovokere fx epilepsianfald.
 
Forskerne har opdaget, at de GABA-receptorer der er i nethinden svækkes, hvis de ikke får C-vitamin. Derfor har forskerne nu en teori om, at C-vitamin også spiller en rolle for GABA-receptorerne i hjernen.
 
"Vi opdagede at nethindens celler skal være ”badet” i relativt høje doser af C-vitamen, inde og ude, for at fungere ordentligt,” siger Henrique von Gersdorff, Ph.D., seniorforsker ved Oregon Health & Science University: ”Fordi nethinden er en del af det centrale nervesystem, tyder dette på, at vitamin C sandsynligvis spiller en vigtigere rolle overalt i vores hjerner, i en grad vi ikke havde indset før."
 
I deres arbejde brugte forskerne nethinder fra guldfisk, der har samme overordnede biologiske struktur som den menneskelige nethinde.
 
Gersdorff er helt klar over, at hans teorier er fyldt med ”måske” og ”muligvis”, og han siger: "Dette er spekulativt, og vi har meget at lære. Men denne forskning giver nogle vigtige indsigter og vil føre til dannelse af nye hypoteser og potentielle behandlingsstrategier."
 
Ud over epilepsi og visse andre hjernelidelser har forskningen stor betydning for bl.a. grå stær.
 
(Kilde: Epilepsy News) 

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev