17.08.2011

Den hvide seddel

Indlægssedlen er fyldt så godt op med mange informationer om bivirkninger, at det kan være svært både for behandler og patienter, at bevare overblikket over hvad der rent faktisk står.
I rådgivningen møder jeg af og til især forældre, som er i tvivl om hvorvidt deres barn skal starte op på en medicinsk behandling for epilepsi eller ej. De har læst om bivirkninger til epilepsi medicinen og frygter at deres barn vil få alle tænkelige bivirkninger. De føler sig måske ikke informeret om at bivirkningerne ofte er tidsbegrænsende og hvordan de skal forholde sig ved mulige bivirkninger. Altså med andre ord kan bivirkningerne, som er nedskrevet i indlægssedlen være skræmmende læsning, som en sand gyserhistorie.
Kan alle disse måske uoverkommelige informationer sætte en kæp i hjulet for opstart af behandling og på den måde drukne muligheden for at blive anfaldsfri? Ja, måske kan det tænkes. En stor amerikansk undersøgelse viser, at der ved et hvert lægemiddel i snit er opremset 70 bivirkninger i indlægssedlerne, og specielt de nye lægemidler, som bliver sendt på markedet med lange opremsninger af potentielle bivirkninger, kan være svære at forholde sig til som patient og behandler.  
 
Der er ingen tvivl om at epilepsi medicin, anfalds frihed og bivirkningerne er faktorer som er forbundet ved medicinsk behandling af epilepsi. Der stiles mod anfaldsfrihed med så få bivirkninger som muligt, og helst helt uden bivirkninger. Der stiles også mod at information og vejledning er vigtig ved enhver medicinsk behandling af epilepsi. Informationen skal tilpasses, det vil sige at nogle foretrækker al information og er i stand til selv at sortere i oplysningerne, mens andre foretrækker lidt information, da for meget kan virke skræmmende.  
  
Mit råd fra rådgivningen er at søge information og vejledning hos din behandler ved opstart af behandling og især fordi en ikke behandlet eller ikke velbehandlet epilepsi i sig selv, kan give mange følger.  
Af sygeplejerske Lotte Vinther Andersen

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev