03.11.2016

10 politiske personligheder med epilepsi

Epilepsi rammer høj og lav. Det kan man blandt andet lære af historien, hvor mange politiske personligheder har haft epilepsi på et tidspunkt i deres liv. Epilepsi har plaget både oprørere, kejsere og politikere. Her har vi udvalgt 10 eksempler, hvor et par af dem er ret tragiske.

Kejser Caligula (12-41)

Caligula var kun romersk kejser i fire år, inden han blev myrdet. Han er blevet skildret som en grusom og blodtørstig despot, der ødelagde statens økonomi. Som barn havde han epilepsi, fortæller den romerske historiker Suentonius: “Som dreng var han plaget af den faldende syge, og skønt han i sin ungdom havde nogen udholdenhed, havde han til tider på grund af pludselig mathed svært ved at gå, at stå, at samle sine tanker eller holde hovedet oppe.”

Hans Ulrik Gyldenløve (1615–1645)

Gyldenløve (billedet t.v.) var søofficer og uægte søn af den danske konge Christian den 4. Gyldenløve, der levede et meget udsvævende liv, var i 1640 på statsbesøg i Spanien sammen med kongens ambassadør, hvor han efter en tyrefægtning fik et epileptisk anfald. Efter episoden blev han sendt hjem til Danmark. Det forhindrede ham dog ikke i at gøre militær karriere, og fra 1641 til sin død var han kommandant på den vigtige fæstning Kronborg.

Harriet Tubman (1820 – 1913)

Harriet Tubman var en sort amerikaner, der kæmpede for slavernes frigørelse, udmærkede sig under borgerkrigen og var aktiv for kvinders stemmeret. Hun fik epilepsi som følge af en hovedskade, hun pådrog sig, da hun som ung pige nægtede at hjælpe en slavevogter med at fastholde en bortløbet slave. Den ophidsede vagt smed en tung metalvægt i hovedet på hende. Tubman levede resten af sit liv med epileptiske anfald, hovedpine og narkolepsi. I 2016 blev hun æret ved at blive valgt som det nye ansigt på amerikanernes 20 dollar-seddel.

Ida McKinley (1847–1907)

Ida Mckinly var gift med USA’s 25. Præsident og førstedame fra 1897-1901. Hun fik epilepsi som voksen, og den voldte hende store problemer. Epilepsi var ikke noget man skiltede med dengang, og der blev gjort store anstrengelser for at skjule den. Hendes ægtemand, præsident William McKinley, plejede at dække for hendes ansigt med en serviet, hvis der under middagsselskaber var symptomer på et anfald.

Vladimir Lenin (1870–1924)

Lenin anførte den kommunistiske revolution I Rusland I 1917 og blev Sovjetunionens første præsident. Hans alderdom var præget af neurologiske lidelser og funktionstab. I de sidste måneder af sit liv fik han epilepsi. Hans anfald blev værre og værre, og han døde i forbindelse med et status epilepticus anfald, der havde varet i 50 minutter.

Prins John (1905–1919)

Den britiske Prins John var Kong George den 5.’s yngste søn. Prins John havde epilepsi fra han var fire år og frem til sin død. Han døde som kun 13-årig i forbindelse med et anfald. På grund af sin epilepsi og udviklingshæmning blev han holdt skjult for alle andre end familien på York Cottage på godset i Sandringham.

Rudi Dutschke (1940–1979)

Rudi Dutschke var fremtrædende talsmand for den venstreorienterede tyske studenterbevægelse i 1960’erne og en inspiration for studenterrebeller i resten af Europa. I 1968 blev der gjort et attentatforsøg mod ham, hvor han blev skudt to gange i hovedet (billedet i midten). Ud over at gøre ham delvist blind så gav hjernetraumerne ham epilepsi med hyppige anfald. I 1979 druknede han i sit badekar under et epilepsianfald.

Lillian Knudsen (1945-)

Fagforeningskvinden Lillian Knudsen fik epilepsi efter en hjerneblødning i 1985 og oplevede anfaldene som meget skræmmende. De kom heldigvis hurtigt under kontrol med medicin og var ikke nogen hindring for hendes fagforeningskarriere. Hun var forbundsformand for Kvindeligt Arbejderforbund (KAD) fra 1985 og frem til fusion med 3F i 2005. Hun har været anfaldsfri siden ´99, men er åben om epilepsien og har blandt andet deltaget i et fotoprojekt Epilepsiforeningen lavede i 2005 med portrætter af mennesker med epilepsi.

Villy Søvndal (1952-)

Villy Søvndal er forhenværende formand for Socialistisk Folkeparti og var dansk udenrigsminister fra 2011-2013. Han fik diagnosen epilepsi som 17-årig og tog medicin et par år. Det ærgrede ham, at han måtte holde igen med festerne – men til gengæld slap han for at blive soldat, har han fortalt. Han har ikke længere epilepsi, men deltog i 2005 i Epilepsiforeningens fotoprojekt med portrætter af mennesker med epilepsi, hvor Villy rækker tunge på billedet (billedet t.h.).

Paul Maynard (1975-)

Ved det britiske parlamentsvalg I 2010 blev den konservative politiker Paul Maynard parlamentsmedlem (MP) for Blackpool North og Cleveleys. Han var den første britiske MP, der stod frem og afslørede, at han havde epilepsi. I 2010 blev han også vicepræsident for epilepsiorganisationen Epilepsy Action.
(Kilde: Wikipedia og Epilepsiforeningen)

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev