25.01.2023

175 sider med 125 års vigtig epilepsihistorie

Jubilæumsbog om Epilepsihospitalet Filadelfia fortæller i ord og billeder Filadelfias historie fra den gang en iværksætter lagde første sten til Epilepsihospitalet og op til i dag, hvor byggesten i DNA-strenge har stor betydning i forskningen

Jubilæumsbogen om Epielpsihospitalet Filadelfia. Foto: Filadelfia

Forfatter og historiker Doron Haahr har gravet sig ned i de historiske arkiver og stået i spidsen for en bog om Epilepsihospitalet Filadelfias historie. Filadelfias eget museum har dokumenteret de 125 år og bidraget med værdifuldt materiale.

Den store jubilæumsbog fortæller i ord og billeder historien om en iværksætter, som for 125 år siden lagde første sten til Epilepsihospitalet og op til i dag, hvor byggesten i DNA-strenge har stor betydning i forskningen.

Grundlæggeren og landsbylægen Adolph Sell var optaget af at hjælpe mennesker med epilepsi og psykiske sygdomme. Den første patient blev indlagt i 1897 og kom fra København. I dag har Filadelfia 6.000 ambulante besøg og 1350 indlæggelser med patienter fra hele landet årligt.

Kan lånes på lokalbiblioteket

Den 175 sider store bog om de 125 års historie kan ses på Lokalhistorisk Arkiv i Dianalund eller lånes på biblioteket i byen. Den hedder ’Filadelfia – fokus på hjernen med hjertet gennem 125 år.’

”Det er fantastisk at se 125 år samlet i ord og billeder. Det er fortællingen om pionerånd, mod og vedholdenhed. Bogen har fokus på personer, overvejelser og beslutninger, som har haft betydningen for, at Filadelfia er en levende og unik organisation i dag,” siger bestyrelsesformand for Filadelfia Leif Vestergaard Pedersen.

Bogen om Filadelfia er ikke alene historien om Epilepsihospitalet. Dianalund by er bygget op omkring Filadelfia. Togstationen kom til byen i 1901 – altså fire år efter Filadelfia blev grundlagt. Vejene omkring Filadelfia fortæller deres egen historie om en svunden tid. I dag kan man stadig køre hen ad Dr. Sells Vej og ind på Visby Alle – opkaldt efter pionererne i epilepsi.

Kilde

Epilepsihospitalet Filadelfia

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev