16.07.2013

Apparat advarer om anfald

Australske forskere har som de første implanteret en EEG-målende enhed på hjernen hos mennesker med epilepsi. Enheden måler den elektriske aktivitet i personens hjerne og fortæller hvor stor risikoen er for anfald. Forskerne forudser at med sådanne informationer, kan personer med epilepsi nå at tage nogle praktiske beslutninger, om hvad de vil gøre den dag eller give en mulighed for at forebygge anfaldet.

I forsøget blev enheden implanteret ( ind på hjernen) hos 15 epilepsipatienter, der ikke kunne gøres anfaldsfri med medicin.  Enheden analyserede de elektriske signaler i hjernen og kommunikerede med et eksternt håndholdt apparat, der lyste rødt ved høj anfaldsrisiko, hvidt ved moderat risiko og blåt ved lav risiko.

Forsøgspersonerne gik med enheden i fire måneder. Apparatet var effektivt i 60-100 %  af situationerne, hvor der var høj risiko for anfald. Varslingstiden varierede meget – fra 5 minutter til 960 minutter. Men de patienter, der fik den korteste varslingstid, var ofte de mest tilfredse brugere af apparatet. Fordi det gav dem mulighed for f.eks. at beslutte sig for ikke at gå ud og svømme, gå i seng tidligt eller advare folk i nærheden om det kommende anfald.

Forskerne er godt klar over, at det væsentligste problem ved enheden er, at den skal implanteres i (på) hjernen. Men de fortæller, at flere af forsøgspersonerne havde været gennem en epilepsioperation tidligere, så der var en åbning i hovedskallen, man kunne bruge. I de andre tilfælde var de nødt til at lave en åbning ind til hjernen. På trods af det var det ikke noget problem at finde frivillige til forsøget.

Forskerne mener, at hvis forsøget gentages i større målestok og over længere tid, kan det være med til at øge vores viden om hvordan anfald opstår, og det vil kunne forbedre muligheden for at håndtere sin epilepsi.

(Kilde: Medscape.com)

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev