25.08.2016

Armen fik glæde af nødhjælp

Den 29-årige armenier Armen Ananayan har epilepsi. I den tidligere sovjetrepublik Armenien er det en stor skam for familien at få et barn med handicap. Børnene gemmes ofte væk inderst inde i husene for at naboer i landsbyen ikke skal se ned på familien og sprede rygter om, at hele familien er ”smittet” og derfor ikke tilrådelig at gifte sig ind i. Derfor har Armen haft store sociale problemer på grund af sin epilepsi.
Han plejede at være meget indadvendt, og den eneste, han talte med, var hans mor, Sevil Ananyan. Han kunne ikke få noget arbejde på grund af sin indadvendthed, og fremtiden så derfor sort ud. Men så startede den danske nødhjælpsorganisation Mission Øst sammen med den armenske samarbejdspartner Bridge of Hope et projekt, der skulle hjælpe unge mennesker med handicap i arbejde. Projektet hjalp Armen i gang som bager, og det har ændret hans liv.
Armen blev en del af en gruppe med 29 andre unge, hvor de fik træning i forretningsudvikling, marketing, afsætning og regnskabsførelse: “Da vi inddrog Armen i vores gruppe, var hans mor den eneste person, han talte med,” fortæller Anna Avetisyan, der arbejder i Mission Øst. “Han var ikke gift, og han havde ingen venner. Hvor han end gik, var hans mor med. Nu har han en masse venner gennem gruppen, der blev etableret af Bridge of Hope. Han kender sine rettigheder og de muligheder, han har, og han har fået en masse idéer til, hvordan han kan forsørge sig selv og familien,” siger hun.
Armens mor Sevil havde tidligere arbejdet i et bageri, men hun tjente kun, hvad der svarede til lidt over 800 kroner om måneden. “Vi havde knap nok råd til at købe medicin til Armen. Det koster 25.000-30.000 dram (300-400 kr., red.) om måneden,” fortæller hun. Efter træningen med Mission Øst besluttede Armen derfor, at han ville starte sit eget bageri og bage brød efter gamle armenske traditioner.

Blev bager og blev gift

Med en lille sum penge tildelt gennem projektet udskiftede han stenene i den store gammeldags stenovn, som brødene bliver bagt i. Brødet sælger de inde i byen, hvor de har kontrakter med flere butikker, der sælger brødet videre. “Der er sket store forandringer i mit liv, efter at jeg etablerede denne lille forretning,” siger Armen. Og det er ingen overdrivelse. Efter at succesen med bageriet har givet ham overskud og selvtillid, har han mødt Armine. Sidste år blev de gift, og hun venter nu deres første barn.
Mission Øst er en dansk hjælpeorganisation, der har til formål at hjælpe sårbare mennesker i Østeuropa og Asien og støtte lokalsamfunds kapacitet til at organisere og hjælpe sig selv gennem aktiviteter. I Armenien har den privatstartede organisation oprettet syv sundhedscentre, hvor børn med handicap kan få sundhedstjek og lægehjælp. I centrene modtager børnene også genoptræning som forberedelse til at kunne deltage i almindelige skoleklasser.
(Kilde: Artiklen er skrevet af Peter Bøje, Mission Øst)

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev