Baderåd for børn og voksne med epilepsi

Epilepsi behøver ikke betyde, at man ikke kan bade og svømme. Men man skal kende baderådene. Se dem alle her

 

Bad aldrig alene

Personer med epilepsi bør aldrig bade alene. Og personen der ledsager dig eller dit barn skal vide, at du/barnet har epilepsi og kende til førstehjælpsrådene.

Spørg lægen

Det anbefales altid at diskutere muligheden for badning med den behandlende læge med udgangspunkt i den konkrete anfaldssituation, hvis man er i tvivl om hvorvidt det er en god ide.

Gå kun i vandet hvis du er frisk

Man bør ikke gå i vandet, hvis man er træt, føler sig dårlig eller har glemt at tage sin medicin. Hvis du mærker, at et anfald er på vej, skal du ikke gå i vandet. Og hvis du allerede er i vandet, skal komme op af vandet.

Kend din/dit barns/ pårørendes epilepsi

Hvordan ser anfald ud? Er der nogen form for forvarsel? Kommer anfald på særlige tidspunkter af døgnet? Har lægen evt. ordineret anfaldsbrydende medicin og hvornår og hvordan skal det bruges?

Pas på anfaldsudløsende faktorer

Hvis f.eks. blinkende lys kan udløse anfald hos dig/dit barn/pårørende, kan et par solbriller være en god ide, når I er ved vandet. Hvis det at holde vejret kan udløse anfald, så undgå at svømme for længe under vandet.

Tal med livredderen

Hvis der er en livredder, der holder opsyn med stranden eller svømmehallen, er det en god ide at fortælle vedkommende, at du/dit barn/ pårørende har epilepsi.

Brug badetøj i stærke farver

Hav badetøj i stærke farver, så det er lettere for andre at holde øje med dig/dit barn/pårørende.

En pool er mere sikker end åbent vand

Det er normalt mere trygt at bade i en pool end i en sø eller havet, hvor vandet er mindre klart og der kan være strøm.

Snorkling er ok under opsyn

Personer med epilepsi kan godt snorkle, men det er vigtigt at man gør det sammen med en erfaren snorkler, der kender til din/dit barns/pårørendes epilepsi og kender førstehjælpsrådene.

Sportsdykning øger anfaldsrisikoen

Mennesker med epilepsi bør normalt ikke dyrke sport- og dybhavsdykning. Dykning kan være risikabelt for alle, men ud over de normale farer, så sænker dykning fysiologisk anfaldstærsklen, så du/dit barn/pårørende er i øget anfaldsrisiko.

Skolen skal sikre at barnet kan deltage i svømmeundervisning

Børn med epilepsi kan godt deltage i svømmeundervisning i skolen. Skolen er forpligtet til at stille de nødvendige ressourcer til rådighed for at barnet kan deltage i svømning i skolen. Det kan du finde dokumentation for i denne skrivelse fra ministeriet samt tilhørende bekendtgørelse.

På badeværelset

Hvis du har anfald, er det vigtigt at være ekstra omhyggelig, når du bader fordi der er risiko for drukning under et anfald. Det er meget mere sikkert for dig at tage et brusebad end et karbad.

Sørg for, at temperaturkontrollen fungerer, monter gerne en termostat som forhindrer skoldning

Kilde

Norsk Epilepsiforbund

image
Førstehjælpsråd ved badning

Førstehjælp ved GTK- anfald (krampeanfald) i vandet

Ved GTK- anfald (krampeanfald) vil personen i starten af anfaldet puste luften ud af lungerne og blive stiv i kroppen. Det gør at man hurtigt synker mod bunden. I næste fase vil personen prøve at hive luft ind, og hvis man er under vandet, vil lungerne blive fyldt af vand. Det er selvsagt farligt.

Ved GTK-anfald i vand skal en person på land ringe 112 straks ved anfaldets begyndelse, da personen kan have slugt meget vand under anfaldet

I vandet:

  • Tag fat i personen og støt hovedet så ansigtet er over vandoverfladen.
  • Læn hovedet bagover, så man sikrer at luftvejene er fri.
  • Hvis anfaldet sker i åbent vand med bølger eller lignende, så få vedkommende op af vandet så hurtigt som muligt. Hvis vandet er roligt – for eksempel i et bassin – kan man vente til anfaldet er overstået. 

På land:

  • Læg personen på siden, gerne i stabilt sideleje (så evt. vand i de øvre luftveje kan løbe ud).
  • Kontroller om personen trækker vejret.
  • Hvis personen ikke trækker vejret, start med at give kunstigt åndedræt og hjertemassage (Hjertelungeredning) efter kramperne er stoppet.

Førstehjælp ved andre typer anfald i vandet

Personen, der har anfald, skal op af vandet hurtigst muligt. Og ledsageren skal følge de almindelige førstehjælpsråds ved anfald. Dem kan du se her.

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev