31.07.2013

Besparelser truer velfærden

Siden 2010 er der i kommunerne gradvis skæret i pleje og omsorg, plejehjem og hjælpeudstyr efter sygdom.

Flere syge patienter vender hjem til en kommunal virkelighed, hvor der ikke er det nødvendige personale til at tage sig af dem. Besparelserne er nu ved at nå til at punkt, hvor de både er uhensigtsmæssige for patienterne og vores velfærdssamfund, mener en række patientorganisationer. Det skriver Ekstra Bladet.

"Det, vi i øjeblikket mærker mest, er, at vores medlemmer ikke får den specialiserede genoptræning, som er enormt vigtigt for dem efter en hjerneskade," siger Svend Erik Andresen, direktør i Hjerneskadeforeningen.
 
Også Dansk Blindesamfunds medlemmer mærker, at kommunerne svinger sparekniven: "De blinde bliver svækkede af deres handicap og har derfor ekstra brug for personlig pleje og rengøring. 45 minutters hjælp hver tredje uge er i den forbindelse alt for lidt," siger John Heilbrun, Næstformand i Dansk Blindesamfund.
 
Ifølge patientorganisationerne bliver kommunes spareøvelse gjort ekstra problematisk af, at der er store forskelle mellem kommunernes sundhedsindsats. Således kan en patient i et postnummer få hjælpemidler og livsvigtig genoptræning, mens en anden, der bor i et forkert postnummer, ikke får hjælp. Det er urimeligt, mener Henrik Kjær Hansen, vicedirektør i Gigtforeningen: "Behandlingen i kommunerne er meget uensartet. Der er store forskelle på, hvilken hjælp vores medlemmer får, afhængigt af hvilket postnummer de kommer fra."
 

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev