07.03.2014

Danmarks kraftigste skanner

Hvidovre Hospital har netop modtaget 40 ton tung magnet, der er hovedbestanddelen i Danmarks hidtil kraftigste MR-skanner. Med en feltstyrke på 7 tesla, svarende til cirka 140.000 gange Jordens magnetfelt, bliver Hvidovre Hospitals nye MR-skanner mere end dobbelt så kraftig som nogen anden skanner i Danmark, skriver "Ingeniøren".
Når skanneren står færdig i slutningen af året, vil den kunne bidrage med information og viden om sygdomme som skizofreni, Parkinsons, sklerose og epilepsi. Indtil videre er skanneren kun til forskningsbrug, da den ikke er CE-certificeret endnu.
Ifølge "Ingeniøren" bliver skanneren så kraftig, at den kan vise øjebliksbilleder af tankeaktivitet. Det betyder, at man kan studere dynamiske hjerneprocesser som hukommelse og læring. Man vil også kunne se på mikrostrukturer i hjernen og undersøge vigtige biokemiske stofskifteprocesser.
Nu vi er ved store tal:
Magnetes transportvægt var 44 ton, da den ankom på en blokvogn.
Magneten i en MR-skanner fungerer ved temperaturer kun en smule over det absolutte nulpunkt (-273,15 grader C). Under test i England er magneten nedkølet til -250 grader C ved brug af flydende helium, som også holdt magneten nedkølet under transporten. Men uden ekstern køling fordamper heliummet, og temperaturen stiger i magneten. Når skanneren er endeligt på plads, tilkobles et eksternt kølingssystem, som sørger for at holde anlægget koldt og behovet for yderligere helium – som er en knap ressource – på et minimum.
Forud for modtagelsen af magneten er der opført et specielt rum til skanneren i nærheden af hospitalets øvrige skannere. Rummet er skærmet fra udefrakommende stråling ved beklædning af rummet i alle retninger med cirka 1 mm tykke kobberplader. Og skannerens kraftige magnetfelt afskærmes af mere end 15 ton stål i væggene omkring apparatet.
Skanneren vil blive placeret på et støbt betonfundament på 54 ton, hvoraf det øverste lag er udstøbt på 50 mm Sylomer, som er et svingningsdæmpende og vibrationsnedsættende ’gummilag’. Det forhindrer, at skannerens vibrationer forplantes til resten af huset. Læs om skanninger i forbindelse med epilepsi (Kilde: Ingeniøren.dk)

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev