24.02.2015

Diætbehandling hjælper voksne

Diætbehandling behøver ikke kun være for børn. Voksne med svært behandlelig epilepsi kan også have gavn af behandling med ketogen diæt (KD)  eller modificeret Atkins diæt (MAD). Det viser et nyt studie, skriver Epilepsi Nyhedsbrevet.
Nyhedsbrevet, der blev lanceret for nyligt, skriver, at behandlingen er bemærkelsesværdig effektiv blandt visse patienter.  
Hidtil er ketogen diæt især blevet anvendt hos børn med medicinsk ubehandlelig epilepsi, og studierne bag anvendelsen har været baseret på børn, også når diæten en blevet anvendt til voksne.
Med henvisning til tidsskriftet Neurology skriver Nyhedsbrevet, at den nye undersøgelse er baseret på data om voksne patienter. Forskerne har foretaget evalueringen af diætens effekt med udgangspunkt i fem studier af effekten af KD hos voksne og fem andre studier, som har evalueret MAD hos voksne.
På tværs af alle undersøgelser oplevede 32 procent af patienterne behandlet med KD og 29 procent behandlet med MAD en reduktion i antallet af anfald på mindst 50 procent. For en lille gruppe af patienter, nemlig 5-10 procent, blev der opnået en reduktion på 90 procent.
“Bivirkningerne er relativt beskedne. De mest alvorlige bivirkninger, hyperlipidæmi og forhøjet kolesterol forsvinder, når diæten ophører. Der er en del, der taber sig under diæten, hvilket kan være en fordel for dem, der i forvejen er overvægtige,” siger Anne Sabers, overlæge ved Epilepsiklinikken, Rigshospitalet, som understreger, at diæten kan være socialt belastende og for mange voksne også helt uacceptabel.
Diæten er individuel og består af måltider med meget højt fedtindhold, et meget lavt indhold af kulhydrat og en tilstrækkeligt mængde proteiner. Denne diæt ”tvinger” hjerner til at forbruge fedt snarere end sukker som hovedenergikilde. Læs mere om diætbehandling. I vores onlinebutik kan du bestille den gratis pjece "Diætbehandling ved epilepsi" (Kilde: Epilepsi Nyhedsbrevet og Neurology)

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev