24.07.2012

Epilepsi ødelægger familiens søvn

Epilepsi påvirker ikke kun børn med epilepsis søvnrytme. Bekymrede forældre, der deler soveværelse med barnet, får også ødelagt deres søvn.
 
Derfor bør fagfolk ikke kun interessere sig for søvnforstyrrelser hos barnet med epilepsi, men også for søvnkvaliteten hos forældrene til børn med epilepsi. Ligesom undersøgelsen der er stort behov for bedre medicinsk behandling og udvikling af bedre teknologi til at overvåge natlige anfald.
 
Det er konklusionerne af en undersøgelse fra Massachusetts Generel  Hospital for Children i Boston, som viser, at epilepsi hos børn påvirker søvnen hos både barnet og forældrene. Det er tidligere påvist, at epilepsi og søvn indvirker gensidigt på hinanden på den måde, at søvnforstyrrelser kan påvirke behandlingen af epilepsien, mangel på søvn kan fremprovokere anfald og epileptisk aktivitet kan påvirke søvnmønstret.
 
I det aktuelle studie har forskerne fokuseret på, hvordan epilepsi hos børn påvirker søvnkvaliteten hos både børnene og deres forældre, og påvirker måden man indretter sig på om natten. I studiet indgik 105 familier med et barn med epilepsi og 79 kontrolfamilier.
 
Studiet peger på, at man i familier med et barn med epilepsi oftere ser co-sleeping, hvor forældrene sover enten i samme rum eller i samme seng som barnet med epilepsi. Ca. 64 % af de forældre, som fortalte, at de sov sammen med deres barn, var først begyndt at sove i samme værelse med barnet, efter at barnet havde fået epilepsi. Ca. 66 % af forældrene fortalte, at de ikke sov i samme værelse med de jævnaldrende søskende og 62 % meldte om forringet søvnkvalitet, efter de var begyndt at sove i samme rum.
 
Forældrene fortalte desuden om bekymring for natlige anfald, generelt øget træthed og fornemmelse af ikke at være udhvilet.
 
Hos børnene med epilepsi sås også større søvnforstyrrelser i form af opvågning om natten, træthed om dagen og modstand mod at skulle i seng.
 
(Kilde: Videnscenter for Handicap, Hjælpemidler og Socialpsykiatri, ViHS)

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev