15.03.2019

Filmtips om epilepsi og andre hjernesygdomme

Vi har spurgt de syv foreninger i hjerneuge-samarbejdet Hjernen i Fokus om tips til gode film, der har sygdomme i hjernen som omdrejningspunkt

 

Af Per Vad, pervad@epilepsiforeningen.dk

Hvad skal du lave i weekenden? Hvad med at runde Hjerneugen af med at streame en god film, der har sygdomme i hjernen som omdrejningspunkt? Vi har spurgt de syv foreninger i hjerneuge-samarbejdet Hjernen i Fokus om tips til gode film, og uanset om du er til komedie, gyser, kærlighedsfilm, drama eller sportsfilm så er her et godt forslag til lidt hygge i sofaen.

Epilepsi

I dramaet “Elektricitet” (2014) følger man en ung kvinde med epilepsi, der rejser ud for at finde sin bror. På rejsen oplever hun – og filmpublikum – ekstraordinære syner og hallucinationer, der skyldes hendes sygdom. ”Elektricitet” kan streames på Netflix

”Besat – The exorcism of Emily Rose” (2005). Det er et miks af en gyser og en retssals-thriller, der er baseret på en sand historie. En præst anklages for at være skyld i en ung kvindes død under en mislykkedes eksorcisme. Lægerne siger hun havde epilepsi, der ikke kunne behandles. Familien og præsten mener, hun var besat af djævlen. ”Besat” kan streames på Netflix.

”Control” om goth-punk-rockeren Ian Curtis. Han udviklede i slutningen af 70’erne en svær grad af epilepsi, der sammen med bivirkninger ved medicinen og epilepsiens datidige stigma var en vigtig medvirkende årsag til de humørsvingninger og den depression, der førte til hans selvmord. ”Control” kan streames på Filmstriben.

Parkinson

”Love and Other Drugs” er en romantisk komedie fra 2010 om en ung kvinde med Parkinson, der i 90’erens Pittsburgh finder sammen med en medicinrepræsentant fra medicinalfirmaet Pfizer. Den er skrevet og instrueret af Edward Zwick og baseret på den ikke-fiktive roman ”Hard Sell: The Evolution of a Viagra Salesman” af Jamie Reidy.

Hjernerystelse

Filmen ”Concussion” (2015) handler om neuropatologen Dr. Bennet Omalu, der som den første opdager, at amerikanske fodboldspillere pådrager sig varige hjerneskader forårsaget af sporten. Will Smith spiller den excentriske patolog, der forsøger at få sandheden frem om sportsgrenens farlige konsekvenser, men den amerikanske football-liga NFL forsøger ihærdigt at benægte, at det er den voldsomme sport, der forårsager lidelsen. ”Concussion” kan bl.a. streames på Netflix.

Cerebral parese

Filmen ”Min venstre fod” (1989) gav Daniel Day-Lewis en oscar for sin rolle som en stærkt spastisk mand, der kun kan udtrykke sig gennem sin venstre fod. Filmen bygger på Christy Browns selvbiografi ”My left food” og tager udgangspunkt i den kamp, som Browns mor, lærer og ham selv måtte gå igennem for at få omverdenen til at forstå hans intelligens. Brown udviklede sig til at blive en dygtig forfatter og maler.

Alzheimer

I ”’Mennesker bliver spist” (2015) spiller Erik Clausen mekanikeren Herluf, der får demens og en dag glemmer at komme hjem. Dermed brydes rutinen, der ellers har fået overtaget i både hjemmet og ægteskabet, hvor han har problemer med en ubeslutsom datter, der står over for sit tredje bryllup, og med hustruen Ingelise, der har en affære bag hans ryg. Stilen er klassisk Erik Clausen, hvor bittersød humor går hånd i hånd med det drama, som hverdagen er, eller kan være, for langt de fleste danskere.

Blodprop og andre erhvervede hjerneskader

Dokumentarfilmen “Mand falder” er et indgående portræt af Per Kirkeby (f. 1938), der er en af Danmarks mest internationalt anerkendte kunstnere. Dokumentaristen Anne Wivel følger Kirkeby tæt i perioden, efter han faldt ned ad en trappe og fik en hjerneskade. Uheldet betød ikke blot, at kunstneren mistede førligheden, men også evnen til at kunne genkende farver og endda sine egne kunstværker.

Musik-dramaet ”The music never stopped” (2011) handler om Gabriel, der som teenager i 1968 forlader forældrene i vrede. 20 år senere dukker han op, men med en tumor i hjernen, der gør, at han har mistet hukommelsen. Ved hjælp af musikterapi lykkes det at nå ind til hans erindringer.

Epilepsi-film på CPH:DOX

Man kan også se film om epilepsi på dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX. Den 26., 30. og 31. marts viser festivalen ”Are you there?”. Det er en hollandsk film, der bringer folk tættere på at forstå, hvad der sker – ikke så meget under de voldsomme epileptiske anfald, men mere i de mindre iøjnefaldende øjeblikke af mentalt fravær, som især børn og unge kan opleve i forbindelse med anfaldene. Det er især børnenes egne fantasifulde og malende ord, der gør det til en stærk oplevelse.

Kilde

Alzheimerforeningen, Parkinsonforeningen, CP Danmark, Hjerneskadeforeningen, Hjernesagen, Hjernerystelses foreningen og Epilepsiforeningen

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev