18.09.2013

For langsomt med ressourceforløb

Selv om kommunerne siden årsskiftet har været forpligtet til at tage særligt hånd om udsatte unge, er de milevidt fra den målsætning, der er opstillet i reformen af fleksjob og førtidspension, skriver Ugebrevet A4.
 
Målet i reformen er, at der i 2013 skal oprettes 5.950 såkaldte ressourceforløb til unge under 40. Forløbene skal sikre, at færre parkeres på førtidspension. Men i årets første syv måneder har landets 98 kommuner kun oprettet 222 forløb, svarende til 3,7 procent af målsætningen. Det viser tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.
Heller ikke svage borgere over 40 har fået tildelt de ressourceforløb, der skal hjælpe dem til at få fast tilknytning til arbejdsmarkedet.

Hele 14.600 ressourceforløb forventede politikerne iværksat i år, da de vedtog reformen. Men i perioden januar-juli er der kun etableret 728 ressourceforløb sammenlagt i landets 98 kommuner. Hele 26 kommuner har overhovedet ikke iværksat ressourceforløb, og kun seks kommuner har iværksat over 20 forløb.

I Ugebrevet A4 siger formanden for Dansk Socialrådgiverforening Majbrit Berlau, at tallene er bekymrende.

»De politiske visioner, der lå til grund for reformen af førtidspension, var, at man kunne undgå, at folk kom på førtidspension ved at arbejde intensivt og tværfagligt med de ressourcer, de måtte have, så de kunne klare deres liv. Men de visioner afspejles ikke i virkeligheden i dag, og det, synes jeg, er brandærgerligt. Lad det være en appel til politikerne om at holde op med at tro, at de kan ændre systemer på fem dage hen over julen,« lyder opfordringen fra socialrådgivernes formand.
 
Majbrit Berlau mener nemlig, at det ikke kun er kommunernes skyld, at de politiske visioner ligger tabt på gulvet, men i høj grad også politikernes. Reformen af førtidspensionen blev vedtaget 19. december 2012 og trådte i kraft 1. januar og har givet kommunerne alt for kort tid til at forberede sig på den nye praksis, påpeger hun.
 
Den kritik bider ikke på beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S). Hun erkender, at kommunerne med kort varsel er blevet pålagt en radikal anderledes måde at tænke og arbejde på. Men reformen af førtidspensionen blev aftalt helt tilbage i sommeren 2012, så indholdet har trods alt været kendt for kommunerne i over et år, påpeger beskæftigelsesministeren. Nu mener hun, tiden er inde til at se resultater, skriver Ugebrevet A4.
 
(Kilde: Ugebrevet A4)

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev