08.08.2017

Hjernekirugi bliver mindre invasivt

På den neurologiske kongres i Amsterdam præsenterede professor Christian E. Elger erfaringer med kirurgisk epilepsibehandling med elektrisk varmeterapi og radiobølger

 

Selvom der stadig sker fremskridt inden for medicinsk behandling af epilepsi, der har betydet færre bivirkninger og har gjort medicinsk behandling mere sikker, så har den medicinske udvikling ikke ændret på, at cirka hver tredje epilepsipatient ikke kan gøres anfaldsfri med medicin. Det er stadig kun med kirurgi, at man kan kurere epilepsi. Og heldigvis er der da også hele tiden fremskridt på den front.

I dag er vi i stand til at fjerne hjerneskader, der forårsager krampeanfald. Det gælder for 10 til 20 procent af patienter, der ikke reagerer på medicin

Christian E. Elger, professor

Epilepsi Nyhedsbrevet, der udsendes af Epilepsihospitalet Filadelfia, har i en rejserapport fra den neurologiske kongres, EAN (European Academy of Neurology) i Amsterdam, fortalt om de nye diagnostiske metoder og neurokirurgiske teknikker der betyder, at flere patienter bliver opereret med forbedrede langsigtede resultater.

“I dag er vi i stand til at fjerne hjerneskader, der forårsager krampeanfald. Det gælder for 10 til 20 procent af patienter, der ikke reagerer på medicin,” forklarede professor Christian E. Elger (billedet), som er chef for Epilepsiafdelingen ved Universitetshospitalet i Bonn i en session på EAN: “Desværre bruges denne mulighed stadig alt for sjældent. Fordelene ved en procedure som denne bør tages i betragtning for patienter, der ikke har reageret på behandling indenfor fem år. Eller færre år, hvis det drejer sig om børn.”

Hvis kirurgi skal være en mulighed, skal to betingelser være opfyldt: For det første skal det område, hvor anfaldene stammer fra, ikke sidde i den følsomme del af hjernen, og for det andet skal den præcise lokalisering af læsionerne kunne findes med MR scanninger.

Kirurgisk behandling med varmeterapi og radiobølger

Udvalget af applikationer er også blevet udvidet takket være brug af stereotactic laser thermocoagulation, en løsning, der anvender højfrekvent elektrisk strøm til højfokuseret varmeterapi. “Det gør det muligt for kirurger at ødelægge patologisk væv uden at skade tilstødende strukturer,” sagde Christian E. Elger: “I modsætning til standardprocedurer kræver denne metode ikke en stor åbning i kraniet og man undgår skader på cortex, selv med dybtliggende læsioner.”

En anden måde at undgå alvorlig skade på sensitive dele af hjernen er neuromodulation med lavdosis, højpræcisions stråling, som også anvendes på en lignende måde til at behandle tumorer. I en meget lille undersøgelse, der involverer bare seks patienter og to forskellige typer strålebehandling, har denne fuldstændigt bivirkningsfri terapeutiske tilgang ført til, at to patienter blev anfaldsfrie, og den førte til en betydelig reduktion i anfald hos en tredje. Der blev ikke observeret varige virkninger hos de resterende tre patienter.

“Der er i øjeblikket meget få undersøgelser om brugen af stereotactic radioterapi som epilepsibehandling,” sagde Christian E. Elger. “De første resultater viser imidlertid potentiale som et mindre invasivt alternativ i tilfælde, hvor konventionelle procedurer kan medføre neurologiske skader. Den eneste ulempe er, at den fulde effekt måske først observeres efter et år eller senere. ”

 

Kilde

Epilepsi Nyhedsbrevet

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev