Kampagne sætter fokus på bivirkninger, når medicin påvirker hinanden

Med bl.a. små informationsfilm sætter Lægemiddelstyrelsen fokus på bivirkninger ved polyfarmaci og vigtigheden af at indberette bivirkninger

 

De fleste ved nok, at deres medicin kan give bivirkninger, som man kan læse om på indlægssedlen eller tale med sin læge om. Men mange epilepsipatienter behandles med mere end et præparat. Og hvordan er bivirkningerne, når flere præparater påvirker hinanden? Det sætter Lægemiddelstyrelsen fokus på i dette års internationale kampagne om bivirkninger ved medicin.

Polyfarmaci defineres som samtidig brug af mindst fem forskellige typer medicin. Nogle af de kendte risici, der kan være ved samtidig brug af flere typer medicin er flere bivirkninger, forkert brug, nedsat eller forhøjet virkning og hospitalsindlæggelser, skriver Lægemiddelstyrelsen i en pressemeddelelse.

Alle kan melde bivirkninger til Lægemiddelstyrelsen meldenbivirkning.dk

Vigtigt at patienter indberette bivirkninger

Al medicin kan have bivirkninger, men risikoen stiger, når flere typer medicin kombineres, fordi de kan påvirke hinanden uhensigtsmæssigt – enten fordi de ændrer hinandens virkning, eller fordi de forstærker hinandens bivirkninger i større eller mindre grad. Med andre ord kan der være risiko for, at en eller flere af lægemidlerne ikke virker, som de skal, og at man derfor ikke får den optimale behandling. Det skriver Lægemiddelstyrelsen.

For nogle typer medicin ved man allerede, at de ikke må kombineres med hinanden. Det fremgår af medicinens indlægseddel. Men det er ikke for al medicin, man har den viden. Det er derfor vigtigt, at man som patient selv er opmærksom på, hvordan man har det, og om der sker ændringer i den måde, man reagerer på medicinen. Hvis man oplever bivirkninger, er det altid en god idé at tale med sin læge, så man kan få justeret eller ændret sin behandling. Det er også en god idé at indberette bivirkningen – særligt hvis der er tale om alvorlige bivirkninger og bivirkninger, der ikke står i indlægssedlen – så man kan få viden om dem.

Det er budskabet i den internationale kampagne, og Lægemiddelstyrelsen opfordrer til, at man er opmærksom på bivirkninger og melder dem til Lægemiddelstyrelsen.

Kilde

Lægemiddelstyrelsen

Læs mere om bivirkninger, og hvordan de kan indberettes på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev